Kun keruuluomualue Lapin metsistä vietiin

Luomukeruualue

Kirjoittaja

,

Meillä on tällä hetkellä kaksi virallisesti sertifioitua luomuraaka-ainetta. Kuusenkerkkä ja mustikkajauhe. Olemme siis rekisteröitynyt luomutoimija. Kaikki viljeltävät yrttimme – väinönputki, ruusujuuri ja nokkonen – kasvatetaan luomulaatuisesti, mutta virallista sertifikaattia meillä ei vielä niille ole. Saamme tällä hetkellä usealta viljelijältä raaka-aineita ja se tarkoittaisi, että kaikkien viljelijöiden pitäisi olla luomuvalvontajärjestelmässä. Tähän toki pyrimme koko ajan ja nokkosen saammekin ensi kesästä lähtien virallisena luomuna.

No mites sitten metsästä kerättävät raaka-aineet? Kuusenkerkälle olemme onnistuneet saamaan keruuluomukelpoisuuden ja myös mustikalle yhteistyökumppanimme kautta. Keruuluomun saanti vaan ei ole niin yksinkertainen tapaus kun peltoviljely, jossa on jo vuosikymmenten käytännönkokemus takana.

Lappi oli maailman suurin yhtenäinen luomukeruualue


Lappi oli vielä vuosi sitten lähes kokonaan keruuluomun piirissä. Yli 99% Lapin pinta-alasta oli hyväksytty luomukeruualueeksi. Tämän sai aikaiseksi Youngfour Oy:n iso työurakka, jossa yhteissertifioitiin Lapin metsäalueet ja valmistettiin kartat, joista luomukeruuseen hyväksymättömät alueet oli rajattu pois. Yllättäen lähes kaikki Suomesta kerätty luomumarja tuli Lapista. Itse asiassa Lappi oli maapallon suurin yhtenäinen luomukeruualue. Me olimme edistyksellisiä tässä asiassa.

Sitten kaikki muuttui. Valvova viranomainen (Ruokavirasto) päätti, ettei tällainen yhteissertifiointi ole riittävä, vaan kaikilta metsänomistajilta tarvitaan henkilökohtainen suostumus metsän viralliseksi luomuksi saattamiselle. Ennen tätä tulkinnan muutosta Suomessa oli noin 12,3 miljoonaa ha keruuluomualuetta. Uudistuksen jälkeen sitä jäi noin 4,3 miljoonaa ha eli noin kolmannes, josta Lappiin ei jäänyt juuri ollenkaan.

Toisin sanoen menetimme todella merkittävän osan luomukeruualueista juuri ennen 2019 keruukauden  alkua. Tämä oli todella iso isku keruuluomutuotteita käyttäville yrityksille ja tiedän, että yksi todella suuri ja merkittävä elintarviketalo, peruutti oman jo kehitteillä olevan uuden luomutuotesarjan, joka perustui suomen metsistä kerätyille luomumarjoille. Toki tästä koitettiin käydä keskustelua viranomaisten kanssa, mutta päätöstä ei saatu pyörrettyä.

Noh, menneitä on turha ikävöidä ja nokka kohti tulevaa, sano käenpoika, mutta mites tästä eteenpäin?

Ruokaviraston riittämätön ratkaisu pulmaan

Ruokavirasto on kehitellyt jo jonkin aikaa Metsäkeskuksen ja muutaman luonnontuotealan yhdistyksen kanssa yhteistyössä palvelua Metsään.fi -sivustolle, jossa metsänomistajat voivat ilmoittaa kiinnostuksensa antaa oman metsätilansa sertifioitavaksi. Tämä palvelu tulikin käyttöön 2019 vuoden lopulla. Tämä oli myös Ruokaviraston tarjoama keino, millä korvattaisiin menetetyt keruupinta-alat.

Kuitenkin jos ollaan realistisia, niin metsänomistajia on Suomessa yli 600 000 joista runsas 100 000 on rekisteröitynyt Metsään.fi -palveluun ja heistäkään edes kaikki eivät käytä palvelua aktiivisesti.  Hankaluutena on myös metsänomistuksen pirstaleisuus varsinkin Etelä-Suomessa. On sanomattakin selvää, että sitä kautta me emme saa korvattua menetettyjä pinta-aloja.

Puolukan hyödyt

Miksi tämä on tärkeää?

Niin, miksi meidän metsistä kerättävien elintarvikkeiden pitäisi olla virallista luomua? Kaikkihan tietää, että esimerkiksi Lapin metsistä kerätyt marjat ovat puhtaita. Joo, joo, tietää kyllä lähes kaikki Suomessa, mutta rajojen takana luomumerkki on lähes välttämätön, jos haluaa tehdä merkittävää kaupankäyntiä.

Luomutuotteiden kulutus on kasvanut jo pidemmän aikaa ja puhtaan ruuan merkitys on noussut ympäri maailmaa. Tuotehuijaukset ja haitallisten aineiden määrät elintarvikkeissa ovat myös lisääntyneet. Sertifioitu luomu on tae valvotusta järjestelmästä, joka valvoo niin keruualueita kuin myös tuotantoa ja tuotantotapoja.

Lyhyesti sanottuna, luomukeruualueiden väheneminen on siis myös este viennille.

Mitä voimme tehdä?

  1. Jos olet metsänomistaja, niin mene ihmeessä Metsään.fi -palveluun ja käy laittamassa täppä siihen kohtaan, missä annat luvan selvittää metsäalueesi luomun piiriin. Tämä ei siis tarkoita sitä, että metsänomistajan pitäisi liittyä luomuvalvonnan piiriin, vaan että selvittäjä voi tehdä työn hänen puolestaan ja metsänomistajalle tämä ei tule maksamaan mitään. Lisätietoa aiheesta.
  2. Jos olet metsänomistaja ja tunnet luomutuottajan, kysy häneltä voisivatko sinun metsäsi auttaa tuotannossa. Voit toki tarjota metsiäsi myös tuntemattomille luomutuottajille. Metsästä voi saada muitakin tuloja kuin tukkipuu ja se harvoin estää mitään muuta metsänkäyttöä.
  3. Suosi kotimaisia luomutuotteita. Kuluttajat päättävät omilla valinnoillaan mitä tuotantotapaa ja ideologiaa kannattavat. Jos kotimaiset luomutuotteet eivät myy, ei niitä pian enää myös tuoteta. Tämä muuten pätee ihan kaikella saralla (kotimainen vs. tuonti, luomu vs. tavanomainen, pientuottajat vs. bulkkituotteet jne.) joten kannattee hetki miettiä mitä kulutustottumuksia haluat tukea. Kotimainen luomu on laatua!
  4. Jos sinulla on ajatus, miten saisimme suuria alueita yhteissertifioitua niin, että Ruokaviraston kriteerit täyttyisivät, kerro se minulle! Ruokavirasto vaatii tällä hetkellä, että jokaiselta metsänomistajalta pitää olla henkilökohtainen suostumus metsän luomusertifioimiseen. Selvää on, että emme pysty kysymään esim. joka ainoalta Lapin metsänomistajalta henkilökohtaisesti suostumusta, koska heitä on niin tavattoman iso määrä. Miten siis tällainen “joukkosuostumus” saataisiin aikaan?

MITÄ OLEMME JO TEHNEET?

Arctic Warriors liittyi viime syksynä Pro Luomu ry:n, jotta voisimme myös omalta osaltamme vaikuttaa paremmin keruuluomun tilanteeseen. Allekirjoittanut toimii myös puheenjohtajana Suomen Luontoyrittäjyysverkosto ry:ssä, joka tietysti pyrkii myös ottamaan kantaa lausunnoilla ja seuraa sekä viestittää tilannetta jatkuvasti.

Meillä on kova tahto viedä luonnontuotealaa ja varsinkin keruuluomuasiaa eteenpäin ja toivon myös innostavani muita olemaan aktiivisia asian suhteen, olitpa sitten alalla toimiva tai keruuluomutuotteita käyttävä henkilö.

MIKSI TÄSTÄ NYT KIRJOITAN?

Meillä Suomessa tuotetaan todella laadukkaita raaka-aineita ja on hyvä, että luomuvalvonta on tiukkaa, jotta laatu ja luotettavuus säilyy. Joskus asioilla on jotenkin taipumus mennä niin hankaliksi, että se kääntyy koko järjestelmää vastaan.

Meillä olisi keruuluomussa mahdollisuus olla globaalisti johtava kärkimaa, koska lähes 90% Suomen metsistä olisi mahdollista saada sertifioiduksi luomuksi. Miettikääpäs millainen imagoetu se olisi elintarviketuotannolle, hyvinvointituotteille, matkailulle ja koko SUOMELLE! Olemme maapallon puhtain paikka ja kaikki varmaan alkaa vähitellen ymmärtää, että se on tulevaisuudessa arvokkaimpia asioita.

Saatat olla kiinnostunut
Viisi ihanaa naista, jotka ovat inspiroineet elämääni
Katja Misikangas ja Marja-Leena Merkkiniemi

Olen elämäni aikana kohdannut monia mahtavia ja vahvoja naisia, joille olen todella kiitollinen, että he ovat antaneet minulle tavalla tai Read more

Vapun roilokkaimmat munkit!

Vappu tulee ja sitä myötä munkit ja simakin! Me täällä AW:n tiimissä saadaan aina välillä uusia ideoita ja niin kävi Read more

Vappuchurroja AW:n twistillä

Tämä resepti on jäänyt jostain syystä julkaisematta viime vappuna, mutta koska on niin rautainen meininki ja super hyvä idea, niin Read more

Uudet tuotteet alennus bundlessa!

Kuten moni on jo huomannut, meille on tullut kaksi uutta tuotetta: Nokkonen & siniset marjat sekä Nokkonen & punaiset marjat. Read more

Superhelppo yrttilevike – Katjan keittiökikat osa 3
Siankärsämö

Villiyrttilevike siankärsämöstä, ruohosipulista ja kuusenkerkkäjauheesta. Fiilistelin kesän viimeisimpiä auringonsäteitä ja valmistin vegeyrttilevitteen. Todella helppo resepti, mihin voit vielä lisätä ripauksen Read more

Silmäruohoa silmille – Lempiyrtit osa 5.
Silmäruoho silmätulehdukseen

Kärsitäänkö teidän perheessänne silmätulehduksista? Tässä lempiyrttini sarjan osassa käsittelen silmäruohon, joka on ollut meidän perheen pelastus mm. silmätulehduksien aikana. Videossa Read more



Saatat olla kiinnostunut myös

Kuusenkerkkä-raakasuklaa
Yrtit | Blogi | Reseptit

Kuusenkerkkä-raakasuklaa

Innostuin pitkästä aikaa tekemään raakasuklaata. Se ei  ole laisinkaan niin hankalaa, kuin monet kuvittelevat. Varsinkin, jos tekee samalla tapaa kuin minä, elikkäs vähän fiiliksen mukaan ja soveltaen. Loppupeleissä aineksiakaan ei tarvitse olla miljoonaa erillaista, vaan helposti pääset eteenpäin vaikka pelkästään kaakaovoilla, raakakaakaojauheella ja hunajalla. Tietysti pikku mausteilla saat suklaaseen erillaista […]

Kerkkälatte maistuu ihanalta!
Blogi | Reseptit | Yrtit

Kuinka valmistetaan kuusenkerkkälatte?

Postitonttukin tarvitsee välillä taukoja ja mikäs sen ihanampaa, kuin kupillinen kuumaa kerkkälattea! Kerron videolla miten valmistaa tämä trendijuoma ja mitä vaikutuksia kerkällä on. Huomioithan, että jos haluat säilyttää hunajan ja kerkän vaikuttavat aineet parhaiten, niin lisää ne vasta jäähtyneeseen noin 40 astetta tai alle olevaan maitoon. Voit lukea kerkkälatten reseptin […]

c-vitamiin kuusenkerkkä
Blogi | Reseptit | Yrtit

Kuusenkerkkä smoothie

Kuusenkerkkien keruuaika on parhaimmillaan. Kerkän maku on yksi kasvimaailman ihanimmista, nimittäin se maistuu ihanan raikkaalta ja jopa hieman sitrusmaiselta. Se soveltuukin monenlaiseen ruuanlaittoon niin jälkkäreistä riistaruokaan. Tekasin helpon vain neljän raaka-aineen (paitsi, että mun smoothieseen tupsahti lopulta kuusi raaka-ainetta 😉 ) smoothien, missä kerkkä pääsee oikeuksiinsa makumaailmansa kera. Videon nauhoittaminen […]

tiesitkö että ensitilaajan

etuihin kuuluu

ilmainen toimitus?

tiesitkö että ensitilaajan

etuihin kuuluu

ilmainen toimitus?