Kun keruuluomualue Lapin metsistä vietiin

Luomukeruualue

Meillä on tällä hetkellä kaksi virallisesti sertifioitua luomuraaka-ainetta. Kuusenkerkkä ja mustikkajauhe. Olemme siis rekisteröitynyt luomutoimija. Kaikki viljeltävät yrttimme – väinönputki, ruusujuuri ja nokkonen – kasvatetaan luomulaatuisesti, mutta virallista sertifikaattia meillä ei vielä niille ole. Saamme tällä hetkellä usealta viljelijältä raaka-aineita ja se tarkoittaisi, että kaikkien viljelijöiden pitäisi olla luomuvalvontajärjestelmässä. Tähän toki pyrimme koko ajan ja nokkosen saammekin ensi kesästä lähtien virallisena luomuna.

No mites sitten metsästä kerättävät raaka-aineet? Kuusenkerkälle olemme onnistuneet saamaan keruuluomukelpoisuuden ja myös mustikalle yhteistyökumppanimme kautta. Keruuluomun saanti vaan ei ole niin yksinkertainen tapaus kun peltoviljely, jossa on jo vuosikymmenten käytännönkokemus takana.

Lappi oli maailman suurin yhtenäinen luomukeruualue


Lappi oli vielä vuosi sitten lähes kokonaan keruuluomun piirissä. Yli 99% Lapin pinta-alasta oli hyväksytty luomukeruualueeksi. Tämän sai aikaiseksi Youngfour Oy:n iso työurakka, jossa yhteissertifioitiin Lapin metsäalueet ja valmistettiin kartat, joista luomukeruuseen hyväksymättömät alueet oli rajattu pois. Yllättäen lähes kaikki Suomesta kerätty luomumarja tuli Lapista. Itse asiassa Lappi oli maapallon suurin yhtenäinen luomukeruualue. Me olimme edistyksellisiä tässä asiassa.

Sitten kaikki muuttui. Valvova viranomainen (Ruokavirasto) päätti, ettei tällainen yhteissertifiointi ole riittävä, vaan kaikilta metsänomistajilta tarvitaan henkilökohtainen suostumus metsän viralliseksi luomuksi saattamiselle. Ennen tätä tulkinnan muutosta Suomessa oli noin 12,3 miljoonaa ha keruuluomualuetta. Uudistuksen jälkeen sitä jäi noin 4,3 miljoonaa ha eli noin kolmannes, josta Lappiin ei jäänyt juuri ollenkaan.

Toisin sanoen menetimme todella merkittävän osan luomukeruualueista juuri ennen 2019 keruukauden  alkua. Tämä oli todella iso isku keruuluomutuotteita käyttäville yrityksille ja tiedän, että yksi todella suuri ja merkittävä elintarviketalo, peruutti oman jo kehitteillä olevan uuden luomutuotesarjan, joka perustui suomen metsistä kerätyille luomumarjoille. Toki tästä koitettiin käydä keskustelua viranomaisten kanssa, mutta päätöstä ei saatu pyörrettyä.

Noh, menneitä on turha ikävöidä ja nokka kohti tulevaa, sano käenpoika, mutta mites tästä eteenpäin?

Ruokaviraston riittämätön ratkaisu pulmaan

Ruokavirasto on kehitellyt jo jonkin aikaa Metsäkeskuksen ja muutaman luonnontuotealan yhdistyksen kanssa yhteistyössä palvelua Metsään.fi -sivustolle, jossa metsänomistajat voivat ilmoittaa kiinnostuksensa antaa oman metsätilansa sertifioitavaksi. Tämä palvelu tulikin käyttöön 2019 vuoden lopulla. Tämä oli myös Ruokaviraston tarjoama keino, millä korvattaisiin menetetyt keruupinta-alat.

Kuitenkin jos ollaan realistisia, niin metsänomistajia on Suomessa yli 600 000 joista runsas 100 000 on rekisteröitynyt Metsään.fi -palveluun ja heistäkään edes kaikki eivät käytä palvelua aktiivisesti.  Hankaluutena on myös metsänomistuksen pirstaleisuus varsinkin Etelä-Suomessa. On sanomattakin selvää, että sitä kautta me emme saa korvattua menetettyjä pinta-aloja.

Puolukan hyödyt

Miksi tämä on tärkeää?

Niin, miksi meidän metsistä kerättävien elintarvikkeiden pitäisi olla virallista luomua? Kaikkihan tietää, että esimerkiksi Lapin metsistä kerätyt marjat ovat puhtaita. Joo, joo, tietää kyllä lähes kaikki Suomessa, mutta rajojen takana luomumerkki on lähes välttämätön, jos haluaa tehdä merkittävää kaupankäyntiä.

Luomutuotteiden kulutus on kasvanut jo pidemmän aikaa ja puhtaan ruuan merkitys on noussut ympäri maailmaa. Tuotehuijaukset ja haitallisten aineiden määrät elintarvikkeissa ovat myös lisääntyneet. Sertifioitu luomu on tae valvotusta järjestelmästä, joka valvoo niin keruualueita kuin myös tuotantoa ja tuotantotapoja.

Lyhyesti sanottuna, luomukeruualueiden väheneminen on siis myös este viennille.

Mitä voimme tehdä?

 1. Jos olet metsänomistaja, niin mene ihmeessä Metsään.fi -palveluun ja käy laittamassa täppä siihen kohtaan, missä annat luvan selvittää metsäalueesi luomun piiriin. Tämä ei siis tarkoita sitä, että metsänomistajan pitäisi liittyä luomuvalvonnan piiriin, vaan että selvittäjä voi tehdä työn hänen puolestaan ja metsänomistajalle tämä ei tule maksamaan mitään. Lisätietoa aiheesta.

 2. Jos olet metsänomistaja ja tunnet luomutuottajan, kysy häneltä voisivatko sinun metsäsi auttaa tuotannossa. Voit toki tarjota metsiäsi myös tuntemattomille luomutuottajille. Metsästä voi saada muitakin tuloja kuin tukkipuu ja se harvoin estää mitään muuta metsänkäyttöä.
 3. Suosi kotimaisia luomutuotteita. Kuluttajat päättävät omilla valinnoillaan mitä tuotantotapaa ja ideologiaa kannattavat. Jos kotimaiset luomutuotteet eivät myy, ei niitä pian enää myös tuoteta. Tämä muuten pätee ihan kaikella saralla (kotimainen vs. tuonti, luomu vs. tavanomainen, pientuottajat vs. bulkkituotteet jne.) joten kannattee hetki miettiä mitä kulutustottumuksia haluat tukea. Kotimainen luomu on laatua!

 4. Jos sinulla on ajatus, miten saisimme suuria alueita yhteissertifioitua niin, että Ruokaviraston kriteerit täyttyisivät, kerro se minulle! Ruokavirasto vaatii tällä hetkellä, että jokaiselta metsänomistajalta pitää olla henkilökohtainen suostumus metsän luomusertifioimiseen. Selvää on, että emme pysty kysymään esim. joka ainoalta Lapin metsänomistajalta henkilökohtaisesti suostumusta, koska heitä on niin tavattoman iso määrä. Miten siis tällainen “joukkosuostumus” saataisiin aikaan?

Kuusenkerkän poiminta

Mitä olemme jo tehneet?

Arctic Warriors liittyi viime syksynä Pro Luomu ry:n, jotta voisimme myös omalta osaltamme vaikuttaa paremmin keruuluomun tilanteeseen. Allekirjoittanut toimii myös puheenjohtajana Suomen Luontoyrittäjyysverkosto ry:ssä, joka tietysti pyrkii myös ottamaan kantaa lausunnoilla ja seuraa sekä viestittää tilannetta jatkuvasti.

Meillä on kova tahto viedä luonnontuotealaa ja varsinkin keruuluomuasiaa eteenpäin ja toivon myös innostavani muita olemaan aktiivisia asian suhteen, olitpa sitten alalla toimiva tai keruuluomutuotteita käyttävä henkilö.

Miksi tästä nyt kirjoitan?

Meillä Suomessa tuotetaan todella laadukkaita raaka-aineita ja on hyvä, että luomuvalvonta on tiukkaa, jotta laatu ja luotettavuus säilyy. Joskus asioilla on jotenkin taipumus mennä niin hankaliksi, että se kääntyy koko järjestelmää vastaan.

Meillä olisi keruuluomussa mahdollisuus olla globaalisti johtava kärkimaa, koska lähes 90% Suomen metsistä olisi mahdollista saada sertifioiduksi luomuksi. Miettikääpäs millainen imagoetu se olisi elintarviketuotannolle, hyvinvointituotteille, matkailulle ja koko SUOMELLE! Olemme maapallon puhtain paikka ja kaikki varmaan alkaa vähitellen ymmärtää, että se on tulevaisuudessa arvokkaimpia asioita.

Tilaa lisää tämän blogin jutut suoraan sähköpostiisi

Tilaa tarjouskirjeemme!

Tarjouskirjeessämme mukana mm. legendaarinen Pölöjätarjous, joka on jotain – no aivan pölöjöä. Samalla pääset salaiselle tarjoussivullemme.

Tilaa tarjouskirje tästä.

Kommentit

 1. ulla Alastalo

  Olipa tärkeää asiaa, käyn laittamassa oman pienen metsäpalstani pohjoisessa luomun piiriin. En tiedä tosin kelpaako se, kun on tehty normaaleja hakkuita.

  27.1.2020 Vastaa
  1. Katja Misikangas

   Normaali hakkuut ei pois sulje metsän luomuunottamisen käyttöä.

   28.1.2020 Vastaa
 2. Mari

  Lisätietoa aiheesta -linkin sivu ei toimi.

  27.1.2020 Vastaa
 3. Ritva Ollinmäki

  Hei, asialla on metsänomistajan kannalta toinenkin puoli. Meidän metsät on luomukeruussa kun olemme Luomu-tila. Mutta miten saan omat marjani käyttööni Luomuraaka-aineiksi, kun jokamiehenoikeudella marjani päätyvät Thai keruuseen? Maksan luomutarkastuksesta vuosittain muutaman satasen ja toiset poimivat. Joudun aitaamaan alueen saadakseni Luomumustikkani käyttööni. En kannata jokamiehenoikeutta yksityisalueille.

  28.1.2020 Vastaa
  1. Katja Misikangas

   Näin valitettavasti on ja mitään muuta mahdollisuutta ei ole, kun aidata omat metsäalueet. Tai oletko koittanut käydä keskusteluita oman alueesi marjayritysten kanssa ja selittänyt tilanteesi? He ehkä voisivat jättää sinun metsäalueesi rauhaan.
   Näkisin kuitenkin, että jokamiehen oikeudet on meillä suomessa niin ainutlaatuinen etu, että siitä on kuitenkin enemmän hyötyä kuin haittaa.

   28.1.2020 Vastaa
 4. Jarno Hämäläinen

  Monissa pikkukylissä on kylä toimintaa niihin kannattais ottaa yhteyttä,
  olisi hyvä jos joku kävisi kertomassa näistä asioista ja vaikka samalla
  esittelemässä tuotteitaan tapahtuman merkeissä,
  niin ehkä ihmiset helpommin lähtisivät kiinnostumaan asioista
  kun olisi vähän kaikille jotain esim. tapahtuma jossa kahvia, teetä, makkaraa,
  tuote-esittelyä, jalkakylpyjä, luontokuvia tai taidetta, lehtisiä ja ohjeita miten toimia, tietokone jolla voidaan näyttää miten homma toimii ja opastaa. Tulisi muutenkin hiljasiin kyliin ihmisille tekemistä ja näkisi ihmisiä.
  Ennakkoluulot on yleensä este monessa paikassa, pelätään että marjapaikat viedään tai että oma rauha häviää, metsä tuhotaa (revitään kaikki kerkät jne.) tai että hippejä tulee meidän maille 🙂
  mut jonkunlainen “swat”-team olis kätevä olla olemas joka hoitais samal promo-puolta elämyksien kera

  28.1.2020 Vastaa

Leave a Reply

ET IKINÄ USKO
MITÄ ON LUVASSA!
Tilaa uutiskirjeemme niin pääset erittäin salaiselle tarjoussivulle, mistä voit ostaa pikkurahalla tuotteitamme testiin tai ison annoksen superkäyttäjälle.
Mekin vihaamme roskapostia.
Tarjous voimassa vain hetken, paina nappia pian!
ÄLÄ MENE VIELÄ!
10% ALENNUSKUPONKI, LUNASTA HETI
ORDER OUR NEWSLETTER
AND GET ACCESS
TO A SECRET DISCOUNT PAGE
We know that you like it!
We hate spam.
HALUATKO IDEOITA
YRITYSLAHJOISTA JA
PARHAITA TARJOUKSIA?
Tilaa yrityskirjeemme! Saat ihania vinkkejä markkinointiin ja kuumia ideoita asiakkaittesi lahjantamiseksi!
Mekin vihaamme roskapostia.
HALUATKO TIEDON
UUSISTA PODCASTEISTAMME
SUORAAN SÄHKÖPOSTIISI?
Älä missaa yhtään jaksoa vaan saa tietoa niistä suoraan sähköpostiisi!
Ituhihihlulit ilman hörhöilyä -podcast
OSALLISTU ARVONTAAN
TILAAMALLA UUTISKIRJEEMME
Arvomme joka kuukausi uusien tilaajien kesken 74€ arvoisen tuotepaketin. Saat mujeva tietoa, pöljiä tarjouksia ja pääset välittömästi salaiselle tarjoussivullemme.
Mekin vihaamme roskapostia.
HALUATKO TIEDON
UUSISTA ARTIKKELEISTA
SUORAAN SÄHKÖPOSTIISI?
Älä missaa yhtään blogijuttua vaan tilaa ne sähköpostiisi!
Mekin vihaamme roskapostia.
Tarjous voimassa vain hetken, paina nappia pian!
ÄLÄ MENE VIELÄ!
HALUAISITKO MUISTAA ÄITIÄSI?
Näillä opeilla onnistut!
ÄLÄ MENE VIELÄ!
TÄYDELLINEN KERKKÄOPAS SAATAVILLA