Viisi ihanaa naista, jotka ovat inspiroineet elämääni

Katja Misikangas ja Marja-Leena Merkkiniemi

Kirjoittaja

,

Olen elämäni aikana kohdannut monia mahtavia ja vahvoja naisia, joille olen todella kiitollinen, että he ovat antaneet minulle tavalla tai toisella voimaa jaksaa eteenpäin omalla matkallani. Monen kanssa heistä olen saanut tehdä töitä yhdessä ja monet ovat olleet luonnontuotealan kehittymisen kannalta todella tärkeitä. Kaikkia elämäni supernaisia, joita on monia myös tämän alan ulkopuolelta, en voi kirjoituksessa tuoda esille, mutta kiitän teitä kaikkia yhteisesti!

Noora ShinglerNoora Shingler

Noora on tunnettu parhaiten Kemikaalicocktail-blogin ja media-alustan äitinä. Hän on huippuammattilainen toimittajana ja mediaihmisenä. Olemme tunteneet Nooran kanssa jo monia vuosia ja ihailen hänen tapaansa tehdä työtä. Hän kirjoittaa vaikeista asioista monipuolisesti syyllistymättä mustavalkoiseen ajattelutapaan, mitä monesti näkee varsinkin ekologisuuteen ja luontoon liittyen. Asiat eivät ole yksinkertaisia, ja harvoin ne ovat mustavalkoisia. Minusta on hienoa nähdä, että tämä terveellisiä elämäntapoja rummuttava supermimmi, uskaltaa postata someen kuvan, jossa syö munkkia. Tämän päivän somesta saa monesti sellaisen mielikuvan, että muut ovat superihmisiä ja elävät kurinalaista elämää ilman minkäänlaisia ”paheita”. Näin on harvoin asian laita ja minusta Noora tuo sen omassa mediassaan hyvin esille. Nooran tavassa puhua asioista tykkään siis siitä, että ei tarvitse olla yli-ihminen, joka suorittaa elämää ja taistelee ilmastonmuutosta vastaan elämän kaikissa osa-alueissa täydellisyyttä tavoitellen. Ilmastoasioissa hän kannustaa jokaista tekemään itselle helppoja muutoksia. Pääasia on tehdä edes jotain. Minusta hän on oiva ja realistinen roolimalli, joka ei luo petollista kuvaa täydellisyydestä, koska meistä kukaan ei ole sellainen.

Noora auttaa myös paljon pienyrittäjiä saamaan lisää näkyvyyttä somenostoillaan. Nooran somesta voikin bongailla mahtavia yrityksiä ja tuotteita, jotka hän on valinnut omien hyvien arvojen mukaan. Mukana on paljon myös luonnontuotteita sisältäviä yrityksiä.

Jos et vielä seuraa Nooraa, niin suosittelen tekemään niin. Hän on huipputoimittaja oikeiden asioiden äärellä!

Irja Mäkitalo

Irja Mäkitalo

Irja on pitkän linjan kasvitietäjä. Hänellä on uskomaton tietomäärä takaraivossa niin kansan perinteeseen, kuin tutkittuun tietoon liittyen. Hän on todellinen puuhanainen, joka ei jää toimettomaksi. On taatusti osaksi hänen ansiotaan, että luonnontuoteala on täällä lapissa niin hienosti kehittynyt eteenpäin.

Irjaa on oikeastaan osakseen kiittäminen Arctic Warriorsin synnystä. Hän oli hanketoimijana mm. Pro Agrialla, kun aloittelin itse taivaltani yrittäjänä luonnontuotealalla. Irja on tehnyt yhteistyötä jo aikoinaan äitini kanssa  eri luonnontuotealan projekteissa ja näistä kuvioista hän oli minulle jo entuudestaan tuttu. Irja jakoi inspiroivaa tutkimustietoa Lapin voimakkaista kasveista ja niiden jalostamisesta. Se oli ensi-innostumiseni luomaan uutta tuotesarjaa niiden pohjalle.

Irja jäi eläkkeelle muutamia vuosia sitten ja onkin ollut ilo nähdä, että hän on saanut nyt aikaa omaksi ilokseen harrastella kasvihommia. Meidän Tuija kävi häntä myös haastattelemassa Ituhihhulit podcastiimme. Käyhän kuuntelemassa jakso 8 Kaljapissaa ja luonnon oma pesusieni.

Virpi Raipala-Cormier

Minusta tuntuu, että Virpistä kun puhun, niin pitäisi pikemminkin kutsua häntä idoliksi. Olen tavannut hänet useamman kerran ja aina hänestä huokuu syvä rauhallisuus ja ystävällisyys.

Virpi on epäilemättä yksi eniten luonnontuotealaa eteenpäin vienyt henkilö Suomessa. Hän on mielestäni ensimmäinen Suomessa, joka on onnistunut tuotteistamaan yrtit oikeaksi liiketoiminnaksi ja luonut laajan kokonaisuuden niiden ympärille. Frantsilan luomutila on perustettu vuonna 1981, jossa tänä päivänä toimii myös koulutus ja hyvinvointikeskus. Itsekin olen tilalla vieraillut useamman kerran mm. kouluttautumassa Ayurvedan oppeihin. Paikka on todella ihanan idyllinen, jossa mieli lepää ja keho vahvistuu. Frantsilan ihanat kosmetiikka ja hyvinvointituotteet ovat myös monelle tuttuja. Virpi on kouluttanut alalle monia ammattilaisia ja kirjoittanut tietokirjoja, joita omastakin hyllystä löytyy useampia. On ollut hienoa huomata, että hänen lapsensa perheineen jatkavat hänen elämäntyötään.

 

 

Virpi Raipala-Cormier
Virpi valittiin Vuoden naiseksi vuonna 2000. Virpi on mielestäni luonnontuotealan Big Momma.

Susan Kunnas

Susan on Luonnonvarakeskuksen tutkija, jonka kanssa toteutimme vuosina 2017-2021 Arctic Fingerprint -laatusormenjälki hankkeen, jossa seurattiin usean vuoden ajan kasvien laatuasioita ja niiden pitoisuuksia, sekä kehiteltiin erilaisia mittausmenetelmiä. On ollut ilo seurata hänen työskentelyä, kun selvästi hän saa samanlaisia kiksejä löydöistään, kun minäkin saan monesti kasveista niitä tutkiessa. Mulla on kutina, että hän on saattanut jäädä pauloihin kasvimaailman ihmeisiin siinä määrin, että paluuta ei enää ole. Tämän tästä Susan ottaa esille taas jonkin uuden asian tai löydöksen kasvista, jota hän on tutkinut ja alkaa pohtia, millaisen tutkimushankkeen siitä seuraavaksi saisi aikaan. Aina kun tutkii jotain, niin löytyy ainakin kymmenen uutta asiaa, mitä tutkia- Susan on mulle monesti sanonu ja allekirjotan sen täysin. Susan on myös vieraillut meidän podcastissa. Kuuntele jakso 16:  Kansanperinteestä inspiroituva tutkija.

Luotto kasvimaailman laadukkaaseen kotimaiseen tutkimukseen tulevaisuudessa on syvä tällaisten tekijöiden ansiosta!

Susan Kunnas
Susan analysoimassa kasvinäytteitä Kuva: Jouni Hyvärinen

Marja-Leena Merkkiniemi

Jos en tässä yhteydessä mainitsisi minun elämäni tärkeintä naista eli äitiäni, olisi ollut sama olla kirjoittamatta tätä juttua olleskaan. Äitit on tärkeitä, mutta minun äidillä on ollut valtavan iso rooli sen suhteen, että minustakin on tullut Kansanparantajan perillinen ja luonnontuotealan yrittäjä. Pelkästään se, että on kasvanut näiden asioiden ympärillä, on tehnyt tästä ehkä paikotellen haasteellisestakin alasta himpun verran helpompaa. Toki muistan miten nuoruudessa mietin, että yrittäjänä olossa ei ole kyllä mitään järkeä, mutta niin vain yrittäjä tuli minustakin. Ehkäpä yrittämisen hyvät ja huonot puolet kuitenkin näyttäytyivät äitini esimerkistä niin, että kun itse aloin yrittäjäksi, ei mitään ruusuisia harhaluuloja tarvinut alkaa purkamaan.

Äidiltä olen saanut valtavan kasan oppia kasveista, kansanperinteestä ja luontaishoidoista. Edelleen tuntuu, että lähes viikoittain löytyy jotain uutta opittavaa häneltä. Hän on tukenut ja auttanut minua yrittäjän uralla ja ihan jopa konkreettisesti edelleen seitsemän kymmenen vuoden ikäisenä, tekee kiireen iskiessä meille töitä ahkerammin, kuin moni 20 vuotta nuorempi tekisi. Äiti on minun voimaeläimeni ja nainen numero uno!

Olen jutustellut äitin kanssa podcastissa parikin kertaa, ja veikkaanpa, että tarinaa riittää jatkossakin. Kuuntele jakso 3 Laastaria ja karkkia pihamaalta sekä jakso 10 Mummo ja mustikka.

Marja-Leena Merkkiniemi

 

KIITOS naiset, että olette ja tukekaamme toinen toistamme myös tulevaisuudessa <3

PS. Ai niin! Meillähän on tosiaan naisten päivän kunniaksi kaikki punaiset tuotteet alennuksessa 6-8.3.2021 välisenä aikana, joten menehän tsekkaamaan tarjoukset meidän verkkokaupasta 🙂

Tilaa blogijuttumme sähköpostiisi heti niiden ilmestyttyä!

Tilaa tarjouskirjeemme!

Tarjouskirjeessämme mukana mm. legendaarinen Pölöjätarjous, joka on jotain – no aivan pölöjöä. Samalla pääset salaiselle tarjoussivullemme.

Tilaa tarjouskirje tästä.Saatat olla kiinnostunut myös

Silmäruoho silmätulehdukseen
Blogi | Yrtit

Silmäruohoa silmille – Lempiyrtit osa 5.

Kärsitäänkö teidän perheessänne silmätulehduksista? Tässä lempiyrttini sarjan osassa käsittelen silmäruohon, joka on ollut meidän perheen pelastus mm. silmätulehduksien aikana. Videossa kerron enemmän silmäruohosta. Jos olet oikein näpsäkkäänä, niin kerkiät hyvinkin keräämään tätä superyrttiä vielä talven varalle. Sitä löytyy parhaiten nurmikon reunoilta.  Jos kaipaat vielä lisätietoa silmäruohosta ja aiempi postaukseni […]

meditaatio
Blogi

Seis! Lue nämä 5 + 1 vinkkiä. Osta ihmepillereitä vasta sitten.

Vieraileva kirjoittaja: Tuija Kauppinen Oletpas sinä hyvinvoivannäköinen! Tällaisen kohteliaisuuden sain kuulla viime syksynä eräillä messuilla, joilla olimme esittelemässä tuotteitamme. Onneksi! Olisihan se varsin ristiriitaista, jos olisin kommentoijan mielestä näyttänyt toinen jalka haudassa kävelevältä raadolta ja samalla markkinoinut tuotteita, jotka lähtökohtaisesti tekevät ihmiselle hyvää. Erityisen iloinen olin siitä, että hän ei […]

Piparin koristelumassa luonnon väreillä
Blogi | Reseptit

Piparin koristelumassa luonnon väreillä

Mikä oliskaan ihanampaa, kuin koristella jouluna piparit luonnon väreillä ja mauilla. Videolla opit tekemään todella kestävää pikeeriä, joka on värjätty ja maustettu, milläpäs muullakaan, kuin Arctic Warriorsin ihanilla jauheilla. Ei muuta kuin leipomaan! <span data-mce-type=”bookmark” style=”display: inline-block; width: 0px; overflow: hidden; line-height: 0;” class=”mce_SELRES_start”></span>

tiesitkö että ensitilaajan

etuihin kuuluu

ilmainen toimitus?

tiesitkö että ensitilaajan

etuihin kuuluu

ilmainen toimitus?