Puolukka

Puolukka Lappi

Puolukka – Tietoa ja kokemuksia suomalaisesta puolukasta

Puolukka (Vaccinium vitis-idaea) on maukas ja helposti tunnistettava, villi kotimainen superfood-marja, joka päihittää terveellisyydessään gojimarjan mennen tullen. Puolukassa on moniin muihin marjoihin verrattuna suhteellisen vähän vitamiineja, mutta sen polyfenoliset kehossa antioksidantteina toimivat yhdisteet ovat vertaansa vailla. Puolukan terveyshyödyt perustuvatkin ensisijaisesti sen keholle antamaan “ruostesuojaan”, jolla kasvi puolustautuu luonnossakin niin bioottisia kuin abioottisiakin ympäristötekijöitä vastaan.

Puolukka ravintona

Puolukka on vähäkalorinen, helppokäyttöinen ja monipuolisesti erilaisiin arkiruokiin sopiva marja. Yksinkertainen puolukkasurvos sopii tunnetusti erinomaisesti mm. kaali- tai maksalaatikon kylkeen, mutta siitä voi taikoa myös puuroa, marjapiirakkaa, jälkiruokia ja jopa leipää.

Ruokaa valmistaessa marjat kannattaa käyttää kokonaisena, sillä puolukan kuori sisältää paljon tarpeellisiä kuituja. Puolukoita voi määrällisesti mutustella mielin määrin ilman pelkoa yliannostuksesta, mutta jo reilu desi päivässä riittää tukemaan hyvinvointia. Teelusikallinen Arctic Warriorsin puolukkajauhetta vastaa kourallista, eli noin desiä kokonaisia marjoja.

Reseptejä puolukasta ja muista Lapin marjoista ja yrteistä

Puolukan kerääminen

Puolukka viihtyy kuivissa kangasmetsissä ja on kypsä kerättäväksi syyskuussa. Se on helppo tunnistaa ja sen saattaa sekoittaa korkeintaan sianpuolukkaan, jonka marjat ovat jauhoisia ja mauttomia, mutta vaarattomia. Puolukka ei säikähdä yöpakkasia ja viileät ilmat vain parantavat sen makua. Jos löydät keväthankien pälvien seasta puolukoita, niin nehän ne vasta makeita ovatkin!

Puolukkaa voi kerätä jokamiehen oikeudet huomioiden ja nopeinta niiden kerääminen on marjanpoimurilla. Puhdistaminen käy kätevästi marjasiivilää hyödyntäen.

Vinkkejä puolukan keräyksen nopeuttamiseen

Puolukan keräys on sekä taito- että kestävyyslaji. Jos puolukkasaaliin suuruus on sinulle tärkeää, puolukan keräämistä voi nopeuttaa monillakin eri keinoilla:

Koska puolukka kasvaa eri vuosina eri alueilla, kuivina kesinä puolukkaa kannattaa etsiä normaalia kosteammilta ja varjoisimmilta paikoilta, kun märkinä kesinä taas kannattaa toimia päinvastoin. Keräysalueiden puolukkasadon kartoittaminen kannattaa tehdä etukäteen kesän aikana tai ainakin silmäillä puolukan kypsyessä, millaisilla paikoilla kyseisenä kesänä puolukka kasvaa.

Varsinkin selkävaivaisten kannattaa kerätä puolukkaa rinteistä niin, että selkä on rinteestä poispäin. Tällä tavoin poimiessa kumarrus on lähes puolet pienempi kuin tasaisella maalla.

Puolukka kasvaa usein samoissa paikoissa kaarnikan, eli variksenmarjan kanssa. Kaarnikka on hieman mauton, mutta kuitenkin erittäin terveellinen marja! Kun kerää puolukan ja kaarnikan samaan ämpäriin, saa samalta alueelta kaksinkertaisen sadon. Samaa periaatetta voi käyttää vuosina, jolloin puolukka kasvaa samoilla apajilla mustikan tai juolukan kanssa.

Ylimääräisenä vinkkinä: mikäli haluaa ämpärin mahdollisimman nopeasti täyteen, kannattaa käyttää pientä, vaikkapa 4 litran ämpäriä poimintaan. 😉

Puolukan säilöntä

Helpoin tapa säilöä puolukat on pakastaa ne kokonaisina. Sokeria ei välttämättä tarvita lainkaan. Perinteisesti puolukoita on säilötty myös survoksena tai nk. vesipuolukoina, eli laittamalla lasipurkkiin puhtaita puolukoita, täyttämällä marjojen väliin jäävän tilan vedellä ja sulkemalla kannen tiukasti kiinni. Puolukka säilyy hyvin, koska sen sisältämät bentsoe- ja sitruunahapot toimivat luonnollisina säilöntäaineina.

Puolukkajauheen valmistus

Arctic Warriorsin villipuolukkajauhe valmistetaan kokonaisista, pohjoisen metsistä kerätyistä puolukoista. Kokonaiset marjat kuivataan hyvin matalassa lämpötilassa, jotta niiden arvokkaat ravinteet säilyvät mahdollisimman hyvin.

• Kirjallisuusselvitys: Tutkimustietoa mansikan,vadelman, mustaherukan, mustikan ja puolukan terveysvaikutuksista. Hyvinvointia elintarvikkeista -hanke. Itä-Suomen yliopisto 2017.
Puolukkaa lisää ruokavalioon – lupaavia tutkimustuloksia marjan terveysvaikutuksista. Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry:n kooste uusimmista Puolukan tutkimuksista.
Yhteenveto tieteellisestä näytöstä koskien mustikan, karpalon ja puolukan ravitsemus- ja terveysvaikutuksia. Elintarvikkeiden terveysvaikutusten tutkimuskeskus (ETTK), Kuopion yliopisto.

Puolukkajauhe 45 g

(2 arvostelua)
13.07 

Valosta pitävä puolukka saa Lapin auringosta ylimääräistä energiaa antimikrobisen ja abioottisen puolustusjärjestelmänsä ylläpitämiseen.

+
SKU: 21121
Category:
Tags: ,

Puolukkaa sisältävät tuotteet verkkokaupasta

tiesitkö että ensitilaajan

etuihin kuuluu

ilmainen toimitus?

tiesitkö että ensitilaajan

etuihin kuuluu

ilmainen toimitus?