Puolukka - villiä kotimaista superfoodia

Puolukka – tietoa ja kokemuksia suomalaisesta puolukasta

Puolukka (Vaccinium vitis-idaea) on maukas ja helposti tunnistettava marja, joka on todellista villiä kotimaista superfoodia, joka päihittää mennen tullen gojimarjan.

Puolukka ei ole samanlainen vitamiinipommi kuin moni muu marja. Sen terveyshyödyt perustuvat ensisijaisesti erilaisiin polyfenolisiin yhdisteisiin, jotka vaikuttavat elimistössä antioksidantteina eli toimivat eräänlaisena kehon ”ruostesuojana”.

Tässä artikkelissa kerromme puolukan hyödyistä, keräämisestä, säilönnästä ja käytöstä.

Puolukka on helppo tunnistaa ja nopea kerätä

Puolukan hyödyt

Puolukan vaikutus ja hyödyt

Jos mummosi on kehottanut syömään puolukoita, hän tiesi mistä puhui.

Puolukan terveyshyötyihin voit tutustua vaikka tästä kirjallisuusselvityksestä.

Ja vaikka et piittaisi tuon taivaallista puolukan terveydellisyydestä, niin onhan se aivan mahtavan makuinen marja niin aamupuuron, smoothien kuin puolukka- eli lappapuurossa.

Puolukka ravintona

Puolukka on vähäkalorinen, monipuolinen ja helppokäyttöinen marja osana jokapäiväistä ruuanlaittoa.

Parhaita marjat ovat tuoreina tai suoraan pakasteesta puurossa, jogurtissa tai smoothiessa. Puolukasta voi valmistaa puolukkapuuroa, marjapiirakkaa, leipää ja jälkiruokia. Puolukkasurvos sopii erinomaisesti mm. kaali- tai maksalaatikon kylkeen.

Marjat kannattaa syödä kokonaisena, sillä kuoressa on paljon kuituja.

Puolukan annostus

Vähäkalorisia mutta ravinteikkaita puolukoita voi mutustella mielin määrin, mutta jo reilu desi päivässä on riittävä määrä tukemaan hyvinvointiasi.

Yksi teelusikallinen PUOLU-villipuolukkajauhetta vastaa kourallista eli noin desiä kokonaisia marjoja.

Jäikö puolukat keräämättä? Testaa kotimaista puolukkajauhettamme!

Puolukka on syyskesän kirpsakka herkku

Puolukan keräys

Puolukan kerääminen

Puolukka viihtyy kuivissa kangasmetsissä. Se on kypsä kerättäväksi syyskuussa. Nopeinta kerääminen on marjanpoimurilla ja puhdistaminen käy kätevästi marjasiivilää hyödyntäen.

Puolukka ei säikähdä yöpakkasia, vaan sen maku vain paranee. Jos löydät keväthankien pälvien seasta puolukoita, ne vasta makeita ovatkin! Puolukkaa voit kerätä jokamiehen oikeudet huomioiden.

Puolukka on helppo tunnistaa. Se saattaa sekoittaa korkeintaan sianpuolukkaan, jonka marjat tosin ovat jauhoisia ja mauttomia, mutta vaarattomia.

Kikkoja puolukan keräyksen nopeuttamiseen

Puolukan keräys on taito- mutta myös kestävyyslaji. Jos puolukkasaaliin suuruus on sinulle tärkeää, puolukan keräämistä voi nopeuttaa suurestikin monilla eri keinoilla. Puolukka kasvaa eri vuosina eri alueilla. Esimerkiksi kuivina kesinä puolukkaa kannattaa etsiä normaalia kosteimmilta ja varjoisimmilta paikoilta ja märkinä kesinä päinvastoin.  Kannattaa kartoittaa keräysalueiden puolukkasato etukäteen kesän aikana tai ainakin silmäillä puolukan kypsyessä, millaisilla paikoilla kyseisenä kesänä puolukka kasvaa.

Varsinkin selkävaivaisten kannattaa kerätä puolukkaa rinteistä niin, että kerää selkä alaspäin. Näin poimiessa kumarrus on lähes puolet pienempi kuin tasaisella maalla.

Puolukka kasvaa usein samoissa paikoissa kuin kaarnikka eli variksenmarja. Kaarnikka on erittäin terveellinen, vaikkakin usein hieman mauton. Kun kerää puolukan ja kaarnikan samaan ämpäriin, saa samalta alueelta usein kaksinkertaisen sadon puolella ajasta! Samaa periaatetta voit myös käyttää vuosina jolloin puolukka kasvaa samoilla apajilla mustikan tai juolukan kanssa.

Ja vielä viimeisenä vinkkinä puolukan pikakeräykseen on käyttää pientä, vaikkapa 4 litran ämpäriä. Näin toimien saat kerättyä ämpärillisen todella nopeasti täyteen;)

Puolukan säilöntä

Helpoin tapa säilöä puolukat on pakastaa ne kokonaisina. Sokeria ei välttämättä tarvita lainkaan. Perinteisesti puolukoita on säilötty myös survoksena tai ns. vesipuolukoina, jossa lasipurkki täytetään puhtailla puolukoilla ja vedellä ja suljetaan kannella. Puolukka säilyy hyvin, sillä sen sisältämä bentsoehappo ja sitruunahappo ovat luonnollisia säilöntäaineita.

Puolukkajauheen valmistus ja käyttö

PUOLU-villipuolukkajauhe valmistetaan kokonaisista, pohjoisen metsistä kerätyistä puolukoista. Kokonaiset marjat kuivataan hyvin matalassa lämpötilassa, jotta niiden arvokkaat ravinteet säilyvät mahdollisimman hyvin. Jauhe pakataan laadukkaaseen tummaan Mironin lasipurkkiin, jossa on kannen alla sinetti.

Yksi teelusikallinen PUOLU-villipuolukkajauhetta vastaa noin kourallista tuoreita marjoja. Jauhetta käytetään kuten kokonaisia marjoja.

Lue raportti!

Saat selville, mitä valmistajat jättävät yleensä kertomatta.

Ituhippeilyä podcast

Lue myös toisesta arktisesta supermarjasta mustikasta

Tutkimuksia puolukasta

• Kirjallisuusselvitys: Tutkimustietoa mansikan,vadelman, mustaherukan, mustikan ja puolukan terveysvaikutuksista. Hyvinvointia elintarvikkeista -hanke. Itä-Suomen yliopisto 2017.
Puolukkaa lisää ruokavalioon – lupaavia tutkimustuloksia marjan terveysvaikutuksista. Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry:n kooste uusimmista Puolukan tutkimuksista.
Yhteenveto tieteellisestä näytöstä koskien mustikan, karpalon ja puolukan ravitsemus- ja terveysvaikutuksia. Elintarvikkeiden terveysvaikutusten tutkimuskeskus (ETTK), Kuopion yliopisto.

Tuotteemme, jotka sisältävät suomalaista puolukkaa

ET IKINÄ USKO
MITÄ ON LUVASSA!
Tilaa uutiskirjeemme niin pääset erittäin salaiselle tarjoussivulle, mistä voit ostaa pikkurahalla tuotteitamme testiin tai ison annoksen superkäyttäjälle.
Mekin vihaamme roskapostia.
Tarjous voimassa vain hetken, paina nappia pian!
ÄLÄ MENE VIELÄ!
10% ALENNUSKUPONKI, LUNASTA HETI
ORDER OUR NEWSLETTER
AND GET ACCESS
TO A SECRET DISCOUNT PAGE
We know that you like it!
We hate spam.
HALUATKO IDEOITA
YRITYSLAHJOISTA JA
PARHAITA TARJOUKSIA?
Tilaa yrityskirjeemme! Saat ihania vinkkejä markkinointiin ja kuumia ideoita asiakkaittesi lahjantamiseksi!
Mekin vihaamme roskapostia.
HALUATKO TIEDON
UUSISTA PODCASTEISTAMME
SUORAAN SÄHKÖPOSTIISI?
Älä missaa yhtään jaksoa vaan saa tietoa niistä suoraan sähköpostiisi!
Ituhihihlulit ilman hörhöilyä -podcast
OSALLISTU ARVONTAAN
TILAAMALLA UUTISKIRJEEMME
Arvomme joka kuukausi uusien tilaajien kesken 74€ arvoisen tuotepaketin. Saat mujeva tietoa, pöljiä tarjouksia ja pääset välittömästi salaiselle tarjoussivullemme.
Mekin vihaamme roskapostia.
HALUATKO TIEDON
UUSISTA ARTIKKELEISTA
SUORAAN SÄHKÖPOSTIISI?
Älä missaa yhtään blogijuttua vaan tilaa ne sähköpostiisi!
Mekin vihaamme roskapostia.
Tarjous voimassa vain hetken, paina nappia pian!
ÄLÄ MENE VIELÄ!
HALUAISITKO MUISTAA ÄITIÄSI?
Näillä opeilla onnistut!
ÄLÄ MENE VIELÄ!
TÄYDELLINEN KERKKÄOPAS SAATAVILLA