Ruusujuuri – Henkistä ja fyysistä suorituskykyä

Ruusujuuri

Ruusujuuren (Rhodiola Rosea) kauniin nimen takana piilee soturiyrtti, jolla on käyttöhistoriaa jo yli kaksi tuhatta vuotta. Sana “Rhodiola” tulee kreikankielen sanoista “rhodon”, joka tarkoittaa ruusua ja “ola”, joka tarkoittaa tuoksuvaa. “Rosea” on puolestaan latinaa ja tarkoittaa “ruusun väristä” tai “ruusuista”. Ruusujuuri ei ole nimestään huolimatta sukua ruusulle, vaan se on saanut nimensä kasvin juuren vahvasti ruusua muistuttavasta tuoksusta.

Ensimmäiset merkinnät ruusujuuren lääketieteellisistä ominaisuuksista on kirjattu antiikin kreikkalaisen kasvitieteilijän, farmakologin ja lääkärin Pedanius Dioscoridesin kirjoittamaan viisiosaiseen tietosanakirjaan “Περὶ ὕλης ἰατρικῆς” (lat. De materia medica). Väinönputken tavoin ruusujuuri on Pohjolan alkuperäiskasvi, jonka vaikuttavat aineet kehittyvät voimakkaiksi arktisissa olosuhteissa. Kaikkein arvokkain osa kasvia on sen valtava juurakko

Ruusujuuren tärkeimpiä vaikuttavia ainesosia ovat rosaviini, rosariini, rosiini ja salidrosidi. Näiden yhdisteiden uskotaan auttavan kasvia ja sitä käyttäviä eläimiä ja ihmisiä hallitsemaan stressiä. Pohjoisen valoisan mutta lyhyen kesän aikana Lapin ruusujuuri kerää tutkituksi itseensä tavanomaista enemmän ravinteita, mutta myös näitä yhdisteitä. Tästä syystä sitä kutsutaankin Pohjolan Ginsengiksi ja mainintoja sen muinaisesta käytöstä esiintyy erityisesti viikinkien ja Siperian alkuperäiskansojen historiassa. Maailman meriä valloittaneille viikingeille ruusujuuri oli korvaamaton voimanlähde.

Lisää henkistä ja fyysistä suorituskykyä

Ruusujuuri on erinomainen apu, jos teet työtä, joka vaatii keskittymiskykyä, ajatuksen kirkkautta ja tarkkaavaisuutta. Kun ruusujuuren juuren halkaisee kahtia, se muistuttaa aivoja, aivan kuin luonto vääntäisi meille näin rautalangasta mitä hyötyä tästä arktisesta voimakasvista on. Ruusujuuri lisää serotoniinintuotantoa ja tukee niin aivoja kuin kehon muitakin elimiä tehostamalla sydämen ja verenkiertoelimistön toimintaa. Näin ruusujuuri auttaa käyttäjäänsä kestämään fyysistä ja henkistä rasitusta, mutta myös palautumaan nopeammin. Myös masennuksesta ja ahdistuksesta kärsivät ovat kokeneet saaneensa helpotusta ruusujuuresta.

Ruusujuuri tukee:

  • muistia
  • keskittymiskykyä
  • tarkkaavaisuutta
  • henkistä suorituskykyä
  • verenkiertoelimistön toimintaa
  • fyysistä suorituskykyä
  • serotoniinintuotantoa

Ruusujuuri ei sovi aivan kaikille

Vaikka ruusujuuri on yleisesti ottaen turvallinen rohtokasvi, muutamia rajoitteita sen käyttöön kuitenkin on. Jätä ruusujuuren käyttö väliin, jos olet raskaana tai kärsit verenpainetaudin tai reuman akuutista vaiheesta. Älä myöskään käytä ruusujuurta, jos sinulla on kilpirauhasen liikatoimintaa tai olet herkkä saamaan sydämen rytmihäiriöitä. Välillä käytöstä on hyvä pitää taukoa, jotta yrtin kehoa ja mieltä voimistava teho säilyy ilman, että annostusta tarvitsee lisätä.

Pohjoista voimaa ruusujuuresta

Luonnossa ruusujuuri kasvaa Suomessa aivan pohjoisen Lapin tuntureilla. Se suorastaan rakastaa pohjolan karuja kasvuolosuhteita. Koska villiä ruusujuurta kasvaa niin harvassa, lappilaiset viljelijät kasvattavat sitä pelloillaan.

Kesällä auringon paistaessa Lapissa yötä päivää, ruusujuuri ei saa hetkeäkään lepoa. Keskiyön aurinko tekeekin ruusujuuresta poikkeuksellisen vahvan ja ravinteikkaan. Ruusujuuren vaikuttavien aineiden pitoisuudet ovat kaikkein voimakkaimmat pohjoisessa kasvaneessa ruusujuuressa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ruusujuuren vaikuttavien aineiden pitoisuudet laskevat merkittävästi jo Etelä-Suomessa. 

Lappi on lisäksi kasvuympäristönä erittäin puhdas, tutkitusti Euroopan puhtain kolkka. Lopputulos on aitoa suomalaista superfoodia!

Arctic Warriorsin ruusujuurituotteet sisältävät lappilaisten pienviljelijöiden kasvattamaa ruusujuurta.

Ruusujuuren viljely

Ruusujuurta voi myös viljellä. Kasvi on monivuotinen, eli se sinnittelee talven yli. Sen kasvaminen siemenestä korjuukuntoon kestää noin kuusi vuotta, jonka aikana juuri kasvaa valtavaksi aivoja muistuttavaksi möykyksi.

Monilla saattaa kasvaa ruusujuurelta näyttävä kasvi pihallaan, mutta se on yleensä koristeruusujuuri, eli ruusujuuren koristekäyttöön jalostettu versio.

Villi ruusujuuri

Vaikka varhaisimmat merkinnät ruusujuuren käytöstä tulevat antiikin Kreikasta, sen tyypillisimpiä kasvupaikkoja ovat pohjoisboreaalisen vyöhykkeen ja välittömästi arktisen alueen eteläpuolella tai sen läheisyydessä sijaitsevat rinteet. Suomessa ruusujuuri kasvaa yleisenä Lapin tunturiylänköjen kosteilla puronvarsilla, kallionraoissa, rakkakivikkojen reunoilla ja lumenviipymillä. Norjassa ja Kuolan niemimaalla sitä löytää myös merenrannoilta, usein mereen laskevan puron suulta. Ruusujuuren lähettyviltä saatat löytää myös toisen arktisen soturikasvin, väinönputken.

Ruusujuuren käyttö

Ole varovainen mikäli maistat puhdasta ruusujuuren juurta ensimmäistä kertaa, sillä sitä on helppo ottaa liikaa. Hyvä annos juurella on maksimissaan pikkusormen kynnen kokoinen pala. Juuri kannattaa pestä ennen käyttöä raikkaalla vedellä huolellisesti.

Ruusujuuren voi kotioloissa kuivattaa ja nauttia sitä sellaisenaan tai tehdä siitä erilaisia uutteita ja tinktuuroita. Sitä voi käyttää myös teessä. Pakastaminen säilyttää ruusujuuren ominaisuudet melko hyvin.

Myös ruusujuuren versot (nuoremmat lehdet) voi syödä, eli napsia vaikka suuhun ihan sellaisenaan. Niistä saa upean lisän myös villiyrttisalaattiin. Ruusujuuren lehdet ja varret sisältävät juuresta poiketen paljon vitamiineja.

Ruusujuuren käytön kohdalla on hyvä pitää välillä lyhyitä taukoja, esimerkiksi viikko kolmea käyttöviikkoa kohden, jotta vältetään toleranssin kehittyminen ja annostuksen jatkuva kasvattaminen. Suositeltu päiväannos aikuiselle on 1-2 tl päivässä.

Lapsille ruusujuuri sopii noin kolmesta vuodesta ylöspäin. Alle kouluikäiselle puolikas annos kerrallaan, koululaisille voi antaa jo täyden annoksen. 

Ruusujuuren uuttaminen

Ruusujuuresta voi tehdä alkoholi- tai kasvisglyseroliuutteen. Ekstraktio eli uuttaminen on menetelmä, jossa ruusujuuren tehoaineet erotetaan liuoksesta.

Ruusujuuri-nokkoseliksiiri 100 ml

(107 arvostelua)
21.10 

Suorituskykyä lisäävä ruusujuuri muuntaa pohjoisen intensiivisestä valojaksosta saamansa ylimääräisen energian antioksidanteiksi ja serotoniinin tuotantoa tukeviksi toissijaisiksi aineenvaihduntatuotteiksi. Nyt keväthulinoissa -15% alennuksella!  

+

Liity uutiskirjeen tilaajaksi SAAT -10% ALENNUSKOODIN!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
NYT KÄYNNISSÄ!
LAPIN LUONNONTUOTEALAN PIENYRITTÄJIEN KEVÄTHULINAT!