Mustikka

Mustikka Lapista

Metsämustikka (Vaccinium myrtillus) on maukas ja helposti tunnistettava marja, joka on todellista villiä superfoodia, jonka rinnalla suurikokoisempi mutta mauttomampi pensasmustikka on kuin kalpea haamu.

Pohjoisessa kasvanut mustikka se vasta supermarja onkin. Mustikan mahtavuus perustuu antosyaaneihin. Antosyaanit ovat antioksidantteihin kuuluvia flavonoideja, jotka antavat mustikalle sen syvän sinisen värin. Marjan antosyaanipitoisuus on sitä suurempi, mitä pohjoisemmassa marja on kasvanut.

Tässä artikkelissa kerromme tietoa mustikan käytöstä, keräämisestä ja säilönnästä. Lisäksi löydät sivulta ihania mustikkareseptejä.

Ja vaikka et piittaisi tuon taivaallista mustikan terveydellisyydestä, niin onhan se aivan mahtavanmakuinen marja niin aamupuuron, smoothien kuin marjapiiraan seassa. Luonnossa kasvavat metsämustikat eli villimustikat ja pensasmustikat ovat sukulaisia, mutta kuitenkin täysin eri marjoja.

Pensasmustikat ovat kooltaan isompia ja ne sisältävät vähemmän antosyaaneja kuin metsämustikat. Suosittelemma valitsemaan metsämustikan aina kuin mahdollista.Vähäkalorisia mutta ravinteikkaita mustikoita voi mutustella mielin määrin, mutta jo reilu desi päivässä on riittävä määrä tukemaan hyvinvointiasi.

Yksi teelusikallinen Mustikkajauhetta vastaa kourallista eli noin desiä kokonaisia marjoja. Sveitsissä asuvan Mariannen ihanaan mustikka pavlonan reseptin ja monia muita reseptejä mustikasta, puolukasta ja yrteistämme löydät reseptisivuiltamme. Mikäli käytät resepteissä tuoreita marjoja tai kasveja, korvaa jauheidemme määrät noin 10 kertaisella määrällä tuoretta kasvia.

Tutustu herkullisiin resepteihimme.

Mustikan kerääminen

Metsämustikan satokausi on Etelä-Suomessa heinäkuusta-syyskuulle ja pohjoisemmassa Suomessa heinäkuun lopusta jopa lokakuuhun. Mustikkaa voit kerätä jokamiehen oikeudet huomioiden.

Mustikka on havumetsien marja, joka viihtyy paremmin varjossa kuin suorassa auringonpaahteessa. Mikäli kesä on hyvin kuiva, marjoja kannattaa etsiä soiden reunoilta ja soistuneista metsistä. Marjasatoon vaikuttaa myös se pääsevätkö yöpakkaset puraisemaan mustikan kukkia ja kuinka hyvin pölytys onnistuu.

Mustikan lehtien paras keruuaika on kesä–heinäkuussa. Lehdet on kannattaa kerätä sellaisilta kasvupaikoilta, missä marjoja on vähiten. Mustikan lehdistä voi keittää teetä tai niitä voi käytää salaattiaineksena.

Vaurioittaako poimurin käyttö mustikkaa?

Luonnonvarakeskus Luken tekemän tutkimuksen mukaan poimurin käyttö ei vahingoita mustikkaa, sillä suurin osa mustikan biomassasta sijaitsee maan alla. Tutkimuksen mukaan edes raju ns. “haravapoiminta” ei vaikuta seuraavan vuoden mustikkasatoon.

Edes poimurin mukanaan tuomat mustikanlehdet eivät haittaa, sillä mukaan tulevat lehdet itseasiassa parantavat mustikan säilyvyyttä. Ammattilaiset itse asiassa pakastavat marjat usein keruuroskineen!

Mustikan säilöntä

Helpoin tapa säilöä mustikat on pakastaa ne kokonaisina. Sokeria ei välttämättä tarvita lainkaan. Kokonaisten marjojen kuivaaminen vaatii tehokkaan kasvikuivurin. Perinteinen säilöntätapa on keittää marjoista mehua tai hilloa.

Mustikan käyttö ravintona

Mustikka on monipuolinen ja helppokäyttöinen marja osana jokapäiväistä ruuanlaittoa. Parhaita marjat ovat tuoreina tai suoraan pakasteesta puurossa, jogurtissa tai smootiessa. Kardemumma ja talkkuna sopivat erityisen hyvin yhteen mustikan kanssa. Mustikasta voi valmistaa myös kiisseliä, mehua, marjapiirakkaa tai muita jälkiruokia.

Mustikkajauheen valmistus ja käyttö

Villimustikkajauhe valmistetaan kokonaisista, pohjoisen metsistä kerätyistä mustikoista. Kokonaiset marjat kuivataan hyvin matalassa lämpötilassa, jotta niiden arvokkaat ravinteet säilyvät mahdollisimman hyvin.

Yksi teelusikallinen Mustikkajauhetta vastaa noin kourallista tuoreita marjoja. Jauhetta käytetään kuten kokonaisia marjoja.

  • kuusenkerkässä on runsaasti C-vitamiinia ja antioksidantteja
  • pakastekuivaus säilyttää parhaiten kuusenkerkän ravinteet
  • kuusenkerkissä tai siitä valmistetussa jauheessa ei ole raskasmetalli- tai torjunta-ainejäämiä ja mikrobiologinen laatu on erinomainen
  • 99 % kuusenkerkistä jää keräämättä

Mustikkajauhe 45 g

(1 arvostelu)
14.90 

Makua puuroon, jogurttiin, smoothieen tai leivontaan. Lapin puhdas luonto, pitkät valoisat kesäpäivät ja viileät kasvuolosuhteet vaikuttavat marjojen sisältämien ravinteiden määrään.

+
SKU: 20121
Category:
Tags: , ,

Liity uutiskirjeen tilaajaksi SAAT -10% ALENNUSKOODIN!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.