Mustikka

Mustikka – tietoa ja kokemuksia mustikasta

Metsämustikka (Vaccinium myrtillus) on maukas ja helposti tunnistettava marja, joka on todellista villiä superfoodia, jonka rinnalla suurikokoisempi mutta mauttomampi pensasmustikka on kuin kalpea haamu.

Pohjoisessa kasvanut mustikka se vasta supermarja onkin. Mustikan mahtavuus perustuu antosyaaneihin. Antosyaanit ovat antioksidantteihin kuuluvia flavonoideja, jotka antavat mustikalle sen syvän sinisen värin. Marjan antosyaanipitoisuus on sitä suurempi, mitä pohjoisemmassa marja on kasvanut.

Tässä artikkelissa kerromme tietoa mustikan käytöstä, keräämisestä ja säilönnästä. Lisäksi löydät sivulta ihania mustikkareseptejä.

Villimustikan erottaa suuremmasta pensasmustikasta helposti

Villimustikka

Mustikan vaikutus ja hyödyt

Jos mummosi on kehottanut syömään mustikoita, hän tiesi mistä puhui.

Mustikan terveyshyötyihin voit tutustua vaikka tästä kirjallisuusselvityksestä.

Ja vaikka et piittaisi tuon taivaallista mustikan terveydellisyydestä, niin onhan se aivan mahtavanmakuinen marja niin aamupuuron, smoothien kuin marjapiiraan seassa.

Metsämustikka vs. pensasmustikka

Luonnossa kasvavat metsämustikat eli villimustikat ja pensasmustikat ovat sukulaisia, mutta kuitenkin täysin eri marjoja.

Pensasmustikat ovat kooltaan isompia ja ne sisältävät vähemmän antosyaaneja kuin metsämustikat. Suosittelemma valitsemaan metsämustikan aina kuin mahdollista.

Mustikan annostus

Vähäkalorisia mutta ravinteikkaita mustikoita voi mutustella mielin määrin, mutta jo reilu desi päivässä on riittävä määrä tukemaan hyvinvointiasi.

Yksi teelusikallinen MUSTI-villimustikkajauhetta vastaa kourallista eli noin desiä kokonaisia marjoja.

Tutustu kotimaiseen mustikkaan helposti

Lue raportti!

Saat selville, mitä valmistajat jättävät yleensä kertomatta.

Vuorenkävijän MUSTI-pavlova

Sveitsissä asuvan sanansaattajamme Mariannen ihanaan mustikka pavlonan reseptin ja monia muita reseptejä mustikasta, puolukasta ja yrteistämme löydät reseptisivuiltamme. Mikäli käytät resepteissä tuoreita marjoja tai kasveja, korvaa jauheidemme määrät noin 10 kertaisella määrällä tuoretta kasvia.

Kuvassa kotimaiset villit mustikat on korvattu pensasmustikalla. Huomaathan eron?

Tutustu herkullisiin resepteihimme.

Mustikan kerääminen

Metsämustikan satokausi on Etelä-Suomessa heinäkuusta-syyskuulle ja pohjoisemmassa Suomessa heinäkuun lopusta jopa lokakuuhun. Mustikkaa voit kerätä jokamiehen oikeudet huomioiden.

Mustikka on havumetsien marja, joka viihtyy paremmin varjossa kuin suorassa auringonpaahteessa. Mikäli kesä on hyvin kuiva, marjoja kannattaa etsiä soiden reunoilta ja soistuneista metsistä. Marjasatoon vaikuttaa myös se pääsevätkö yöpakkaset puraisemaan mustikan kukkia ja kuinka hyvin pölytys onnistuu.

Mustikan lehtien paras keruuaika on kesä–heinäkuussa. Lehdet on kannattaa kerätä sellaisilta kasvupaikoilta, missä marjoja on vähiten. Mustikan lehdistä voi keittää teetä tai niitä voi käytää salaattiaineksena.

Vaurioittaako poimurin käyttö mustikkaa?

Luonnonvarakeskus Luken tekemän tutkimuksen mukaan poimurin käyttö ei vahingoita mustikkaa, sillä suurin osa mustikan biomassasta sijaitsee maan alla. Tutkimuksen mukaan edes raju ns. “haravapoiminta” ei vaikuta seuraavan vuoden mustikkasatoon.

Edes poimurin mukanaan tuomat mustikanlehdet eivät haittaa, sillä mukaan tulevat lehdet itseasiassa parantavat mustikan säilyvyyttä. Ammattilaiset itse asiassa pakastavat marjat usein keruuroskineen!

Mustikan säilöntä

Helpoin tapa säilöä mustikat on pakastaa ne kokonaisina. Sokeria ei välttämättä tarvita lainkaan. Kokonaisten marjojen kuivaaminen vaatii tehokkaan kasvikuivurin. Perinteinen säilöntätapa on keittää marjoista mehua tai hilloa.

Mustikan käyttö ravintona

Mustikka on monipuolinen ja helppokäyttöinen marja osana jokapäiväistä ruuanlaittoa. Parhaita marjat ovat tuoreina tai suoraan pakasteesta puurossa, jogurtissa tai smootiessa. Kardemumma ja talkkuna sopivat erityisen hyvin yhteen mustikan kanssa. Mustikasta voi valmistaa myös kiisseliä, mehua, marjapiirakkaa tai muita jälkiruokia.

Mustikkajauheen valmistus ja käyttö

MUSTI-villimustikkajauhe valmistetaan kokonaisista, pohjoisen metsistä kerätyistä mustikoista. Kokonaiset marjat kuivataan hyvin matalassa lämpötilassa, jotta niiden arvokkaat ravinteet säilyvät mahdollisimman hyvin. Jauhe pakataan laadukkaaseen tummaan Mironin lasipurkkiin, jossa on kannen alla sinetti.

Yksi teelusikallinen MUSTI-mustikkajauhetta vastaa noin kourallista tuoreita marjoja. Jauhetta käytetään kuten kokonaisia marjoja.

Ituhippeilyä podcast

Uusi tutkimus: Kuusenkerkissä on rutkasti C-vitamiinia

  • kuusenkerkässä on runsaasti C-vitamiinia ja antioksidantteja
  • pakastekuivaus säilyttää parhaiten kuusenkerkän ravinteet
  • kuusenkerkissä tai siitä valmistetussa jauheessa ei ole raskasmetalli- tai torjunta-ainejäämiä ja mikrobiologinen laatu on erinomainen
  • 99 % kuusenkerkistä jää keräämättä

Tuotteemme, jotka sisältävät suomalaista mustikkaa

ET IKINÄ USKO
MITÄ ON LUVASSA!
Tilaa uutiskirjeemme niin pääset erittäin salaiselle tarjoussivulle, mistä voit ostaa pikkurahalla tuotteitamme testiin tai ison annoksen superkäyttäjälle.
Mekin vihaamme roskapostia.
Tarjous voimassa vain hetken, paina nappia pian!
ÄLÄ MENE VIELÄ!
10% ALENNUSKUPONKI, LUNASTA HETI
ORDER OUR NEWSLETTER
AND GET ACCESS
TO A SECRET DISCOUNT PAGE
We know that you like it!
We hate spam.
HALUATKO IDEOITA
YRITYSLAHJOISTA JA
PARHAITA TARJOUKSIA?
Tilaa yrityskirjeemme! Saat ihania vinkkejä markkinointiin ja kuumia ideoita asiakkaittesi lahjantamiseksi!
Mekin vihaamme roskapostia.
HALUATKO TIEDON
UUSISTA PODCASTEISTAMME
SUORAAN SÄHKÖPOSTIISI?
Älä missaa yhtään jaksoa vaan saa tietoa niistä suoraan sähköpostiisi!
Ituhihihlulit ilman hörhöilyä -podcast
OSALLISTU ARVONTAAN
TILAAMALLA UUTISKIRJEEMME
Arvomme joka kuukausi uusien tilaajien kesken 74€ arvoisen tuotepaketin. Saat mujeva tietoa, pöljiä tarjouksia ja pääset välittömästi salaiselle tarjoussivullemme.
Mekin vihaamme roskapostia.
HALUATKO TIEDON
UUSISTA ARTIKKELEISTA
SUORAAN SÄHKÖPOSTIISI?
Älä missaa yhtään blogijuttua vaan tilaa ne sähköpostiisi!
Mekin vihaamme roskapostia.
Tarjous voimassa vain hetken, paina nappia pian!
ÄLÄ MENE VIELÄ!
HALUAISITKO MUISTAA ÄITIÄSI?
Näillä opeilla onnistut!
ÄLÄ MENE VIELÄ!
TÄYDELLINEN KERKKÄOPAS SAATAVILLA