Väinönputki – Lisää vastustuskykyä

Väinönputki (Angelica archangelicaon yksi Lapin ja Suomen voimakkaimmista kasveista. Todellinen elimistön puolustaja. Ei ihme, että Lönnrot antoi kasville suomenkielisen nimen, joka viittaa Kalevalan Väinämöiseen.

Saamelaisille väinönputki on pyhä rohtokasvi, jonka juuria pureskeltiin ennen muinoin ravinnon täydentämiseksi pitkän talven jälkeen.

Tämä arktinen alkuperäisyrtti on erinomainen tuki suolistollemme, joka on vastustuskykymme kehto. Lapin yöttömän yön ja puhtaiden kasvuolosuhteiden ansiosta väinönputken vaikuttavat aineet kehittyvät pohjoisessa erityisen voimakkaiksi, aivan kuten ruusujuurenkin tapauksessa. “Väiskin” voimasta kertoo se, että sillä on taisteltu niin keripukkia, ruttoa kuin espanjantautiakin vastaan sen suolistoa ja maksan toimintaa tukevan vaikutuksen vuoksi.

Väinönputki:

  • Aktivoi ruuansulatusta
  • Tukee maksan normaalia toimintaa
  • Lisää vastustuskykyä
  • Lievittää kurkun karheutta

Väinönputken kasvupaikat – väinönputki on Lapissa kotonaan

Luonnonvaraisena väinönputki kasvaa Lapissa kosteilla paikoilla purojen ja jokien varsilla. Älä säikähdä, jos vastaasi tulee itseäsi pidempi väinönputki. Se saattaa todellakin kasvaa miehen mittaiseksi.

Väinönputken vaikutukset – väkevä kuin inkivääri

Kaikkein voimakkain osa väinönputkesta on sen lonkeroinen juuri. Maku on inkiväärimäisen ärtsy, joten raakaa väinönputken juurta ei kannata ottaa kerralla liian suurta palaa suuhun.

Väinönputken vaikuttavat aineet ovat fellandreeneja. Niiden pitoisuus on sitä korkeampi, mitä pohjoisemmassa kasvi on kasvanut. Unkarissa kasvatetut väinönputket ovat kalpeita haamuja kotikonnuillaan Lapissa, keskiyön auringon alla kasvaneeseen väinönputkeen verrattuna. Kannattaa siis tarkistaa mistä ostamasi tuotteen väinönputki on peräisin. Pohjoisessa kasvaneiden kasvien tehokkuudesta voi lukea lisää Rainer Peltolan ja Pertti Saralan Pohjoinen puhtaus julkaisusta. 

Suoliston tasapainottaja

Väinönputki tukee ruuansulatusta, suolistoa ja maksan normaalia toimintaa. Näillä kaikilla on vahva merkitys koko kehon hyvinvoinnille. Kun suolisto voi hyvin, voi myös muu keho yleensä hyvin. Väinönputkea kannattaakin käyttää, jos suoliston toiminnassa on ongelmia esimerkiksi matkan tai antibiottikuurin jälkeen. Väinönputkella voi vahvistaa suolistoa myös ennen matkaa maihin, joissa turistiripulin riski on suuri. 

Väinönputken käyttö ja syöminen

Väinönputken siemenet, varsi, lehdet ja juuret ovat kaikki syötäviä. Siemenet voi nauttia sellaisenaan lappilaisina kurkkupastilleina. Älä kuitenkaan ota kourallista kerralla, pari riittää.

Väinönputken lehdet antavat mukavaa aromia salaatteihin ja liharuokiin. Perinteisesti niitä on käytetty myös Rovaniemi-keitossa. Kuivatut lehdet sopivat yrttimausteeksi, ja varresta voi keittää hilloketta.

Karvautensa vuoksi väinönputken juurta käytetään myös alkoholiteollisuudessa.

Väinönputken viljely

Väinönputkea voi kasvattaa vaikka omassa puutarhassa. Kasvattaminen on helpompaa valmiista taimesta kuin siemenestä, koska siemen ei lähde itämään ilman kylmäpuraisua. Sekin kertoo jotain tämän kasvin voimasta ja sitkeydestä.

Väinönputken juuri on keruuikäinen noin 2-3 vuoden ikäisenä. Se kannattaa pilkkoa osiin ja pestä huolellisesti. Älä kuitenkaan pese väinönputken juurta liian kovakouraisesti esimerkiksi painepesurilla, sillä iso osa väinönputken tehoaineista on heti sen kuoren alla. Väinönputkea käsitellessä et voi olla huomaamatta sen voimakasta tuoksua. Väinönputken pesun aikana tuoksu on niin voimakas, että se tuntuu miellyttävällä tavalla koko ruumiissa.

Väinönputken juurta pestessä kannattaa säilyttää myös siitä kasvavat ohuimmatkin juuret, sillä juuri ne ovat usein niitä kaikkein voimakkaimpia. 

Villin väinönputken kerääminen

Villi väinönputki kasvaa Lapissa yleensä kosteissa paikoissa, kuten purojen varsilla tai lähteiden vieressä. Sen lähettyviltä voit löytää myös toisen arktisen superkasvin, ruusujuuren, sekä pohjoisen maariantuoksuheinää. Väinönputken löytää ja tunnistaa luonnosta usein sen erittäin vahvan, mutta miellyttävän tuoksun perusteella. 

Väinönputken haitat

Herkkäihoisille väinönputki voi aiheuttaa ihoärsytystä etenkin auringonvalossa. Erityisesti juurta käsitellessä kannattaa suojautua hanskoin. 

Väinönputken säilöminen

Väinönputken eri osat voi joko kuivattaa tai pakastaa. Sen kuivaus onnistuu myös kotioloissa normaalilla kuivurilla, uunissa matalassa lämpötilassa tai lattilämmityksen päällä. Kuivauslämpötila ei saisi ylittää 40 astetta, sillä sitä korkeammissa lämpötiloissa väinönputken aktiiviset aineet alkavat hajota.

Väinönputkesta voi tehdä myös alkoholi- tai kasvisglyseroliuutteen.

  • Luonnonkasveista kosmetiikkaa ja terveysvaikutuksia, Marika Laurila. Lutunen, Luke ja Lapin AMK 2018
  • Parviainen, Riitta: Luonnonkasvien käytöstä Suomen Lapissa. Biologian laitos, Turun yliopisto. 1983
  • Snellman, Eeva: Väinönputki oljenkortena. Arktinen keskus, Lapin yliopisto. 1996.
  • Kurkela, Raija ja työryhmä: Väinönputki hyötykasvina. Pohjois-Suomen tutkimuslaitos, Oulun yliopisto 1986.
  • Sankelo-Siivari: Bioteollisuuteen soveltuvia Lapin erikoiskasveja. Kirjallisuus ja tietokantakatsaus. MTT – Rovaniemen tutkimusasema 2001-2003.  102-104
  • Antimikrobinen useita bakteereja vastaan (Fraternale et al. 2014. Journal of medicinal food 17(9)

Nämä tuotteet sisältävät väinönputkea

tiesitkö että ensitilaajan

etuihin kuuluu

ilmainen toimitus?

tiesitkö että ensitilaajan

etuihin kuuluu

ilmainen toimitus?