Vapun roilokkaimmat munkit!

Kirjoittaja

, ,

Vappu tulee ja sitä myötä munkit ja simakin! Me täällä AW:n tiimissä saadaan aina välillä uusia ideoita ja niin kävi myös näin vapun alla, kun alettiin simaa ja munkkeja valmistamaan. Mietittiin, että “hmmm… saisikohan perinteisiin resepteihin tuotua jotain uutta ja mielenkiintoista?” ja koska olen itse edelleenkin kuusenkerkän suuri ystävä, ihmettelinkin, miten en ole aiemmin hoksannut tehdä vappuherkuista “AW-versioita”:

Vappusima kerkkätwistillä

Valmista sima normaaliin tapaan. Tässä on yksinkertainen ohje pienelle erälle:

4 litraa vettä

250 g sokeria

250 g fariinisokeria

1-2 sitruunaa

1/5 tl tuorehiivaa

Pullotukseen: sokeria, rusinoita ja kuusenkerkkäjauhetta

  1. Kiehauta puolet vedestä isossa teräskattilassa. Nosta kattila levyltä, lisää joukkoon sokerit ja sekoita kunnes ne ovat liuenneet
  2. Lisää sitruunat joko viipaleina tai mehuksi puristettuna. Lisäksi voit raastaa mukaan sitruunan kuorta oman makusi mukaan
  3. Kaada mukaan toinen puolikas vedestä
  4. Lisää hiiva ja sekoita
  5. Anna siman käydä huoneenlämmössä vuorokauden ajan
  6. Pullota sima puhtaisiin lasipulloihin ja lisää 1 tl sokeria sekä muutama rusina. Tässä vaiheessa mukaan laitetaan myös AW-tujaus kuusenkerkkäjauhetta, eli noin 1 tl kerkkäjauhetta 1 litraan simaa. Kerkän voi lisätä myös käymisen loppuvaiheessa, jos siman käymisprosessia halutaan nopeuttaa. Pullotettu sima on valmista viileässä jääkaapissa noin viikossa, huoneenlämmössä kolmessa vuorokaudessa.

Kipakkaa ja uutta! Nam nam! 🙂

Vapupumunkit kerkkäsokerilla

Jälleen kerran aloitetaan ihan normaalilla munkkiohjeella:

2 ½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 dl sokeria

ripaus suolaa

1 ½ tl jauhettua kaardemummaa

1 kananmuna

7-8 dl vehnäjauhoja

100 g voita

Kypsentämiseen litra rypsiöljyä tai jotain muuta kuumentamiseen soveltuvaa öljyä.

Päälle hienoa sokeria ja kuusenkerkkäjauhetta

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja kananmuna. Sekoita joukkoon jauhoja vähitellen. Lisää pehmeä rasva ja alusta taikinaan loput jauhot. Anna taikinan kohota liinan alla peitettynä lämpimässä noin 30 min.
  2. Vaivaa taikina pöydällä ja muotoile siitä tasapaksu tanko. Jaa taikina 20 yhtä suureen osaan ja pyöritä pulliksi. Anna kohota liinan alla noin puoli tuntia.
  3. Kuumenna öljy noin 180 asteeseen. Jos haluat tehdä rinkelin mallisia munkkeja niin paina pullan keskelle reikä ja levitä sitä sormilla pyörittäen.
  4. Laita noin 2-4 rinkeliä kerrallaan öljykattilaan niin, että ne saavat väljästi kellua pinnalla. Kypsennä noin 1-2 minuuttia ja käännä. Jatka kypsentämistä noin 1 minuutin ajan.
  5. Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle, jotta enimmät öljyt valuvat pois ja laita seuraavat munkit paistumaan.
  6. Kaada lautaselle tai pyöreäpohjaiselle alustalle sokeria ja sekoita siihen maun mukaan, mutta karkeasti noin 1 tl kuusenkerkkäjauhetta. Näin syntyy ihanan pirtsakka kerkkäsokeri. Pyörittele munkkeja ympäriinsä sokerissa.

Extravinkki! Meidän talouteen tuli jokin aika sitten airfryer. Ollaan koko poppoo tykätty siitä todella paljon ja pakkohan sitä oli kokeilla munkkeihinkin. Kuvassa olevat munkit ovatkin airfryerilla paistettuja ja tällöin niistä saa hieman terveellisimpiä, kun niitä ei uiteta öljykattilassa. Kuusenkerkkäjauhetta vielä päälle, niin voisi lähestulkoon puhua terveyspullista, eikös vain 😉

Ihanaa ja kerkkäistä vappua kaikille!

Saatat olla kiinnostunut
Viisi ihanaa naista, jotka ovat inspiroineet elämääni
Katja Misikangas ja Marja-Leena Merkkiniemi

Olen elämäni aikana kohdannut monia mahtavia ja vahvoja naisia, joille olen todella kiitollinen, että he ovat antaneet minulle tavalla tai Read more

Vappuchurroja AW:n twistillä

Tämä resepti on jäänyt jostain syystä julkaisematta viime vappuna, mutta koska on niin rautainen meininki ja super hyvä idea, niin Read more

Uudet tuotteet alennus bundlessa!

Kuten moni on jo huomannut, meille on tullut kaksi uutta tuotetta: Nokkonen & siniset marjat sekä Nokkonen & punaiset marjat. Read more

Superhelppo yrttilevike – Katjan keittiökikat osa 3
Siankärsämö

Villiyrttilevike siankärsämöstä, ruohosipulista ja kuusenkerkkäjauheesta. Fiilistelin kesän viimeisimpiä auringonsäteitä ja valmistin vegeyrttilevitteen. Todella helppo resepti, mihin voit vielä lisätä ripauksen Read more

Silmäruohoa silmille – Lempiyrtit osa 5.
Silmäruoho silmätulehdukseen

Kärsitäänkö teidän perheessänne silmätulehduksista? Tässä lempiyrttini sarjan osassa käsittelen silmäruohon, joka on ollut meidän perheen pelastus mm. silmätulehduksien aikana. Videossa Read more

Siankärsämöstä apua moneen vaivaan – lempiyrtit osa 3.
Siankärsämö

Siankärsämöstä vanhakansa sanoo, että on apu moneen vaivaan. Näin se onki ja tämä yrtti on ehdottomasti yksi lemppareitani. Käytätkö sie Read more



Saatat olla kiinnostunut myös

Kultapiisku
Blogi | Yrtit

Kultapiiskua pissatulehduksiin – Lempiyrtit osa 4.

Kultapiisku on auttanu minua monesti varsinki nuoruusvuosina. Vanhan kansan paljon käytetty yrtti. Tilaa lisää yrttivinkkejä ja tämän blogin jutut suoraan sähköpostiisi Saatat olla kiinnostunut Viisi ihanaa naista, jotka ovat inspiroineet elämääni Olen elämäni aikana kohdannut monia mahtavia ja vahvoja naisia, joille olen todella kiitollinen, että he ovat antaneet minulle tavalla […]

Katja Misikangas ja Marja-Leena Merkkiniemi
Blogi | Elämä Lapissa

Viisi ihanaa naista, jotka ovat inspiroineet elämääni

Olen elämäni aikana kohdannut monia mahtavia ja vahvoja naisia, joille olen todella kiitollinen, että he ovat antaneet minulle tavalla tai toisella voimaa jaksaa eteenpäin omalla matkallani. Monen kanssa heistä olen saanut tehdä töitä yhdessä ja monet ovat olleet luonnontuotealan kehittymisen kannalta todella tärkeitä. Kaikkia elämäni supernaisia, joita on monia myös tämän […]

Maitohorsman kukkako syötävää? Lempiyrtit osa 1.
Yrtit | Blogi

Maitohorsman kukkako syötävää? Lempiyrtit osa 1.

Kaikki aina höösää hullun lailla alkukesästä villiyrttien parissa. Monella kuitenkin into lopahtaa kesän mittaan tai versojen lisäksi ei oikein tiedä, mitä voisi käyttää. Mie aattelin tekasta pikku sarjan videoita, missä esittelen omia lemppari kasveja, joita keräilen aina talven varalle. Ja tietty myös kesälläki käyttöön. Ensimmäisenä esittelen maitohorsman kukan, joka on […]

tiesitkö että ensitilaajan

etuihin kuuluu

ilmainen toimitus?

tiesitkö että ensitilaajan

etuihin kuuluu

ilmainen toimitus?