Vapun roilokkaimmat munkit!

Kirjoittaja

, ,

Vappu tulee ja sitä myötä munkit ja simakin! Me täällä AW:n tiimissä saadaan aina välillä uusia ideoita ja niin kävi myös näin vapun alla, kun alettiin simaa ja munkkeja valmistamaan. Mietittiin, että “hmmm… saisikohan perinteisiin resepteihin tuotua jotain uutta ja mielenkiintoista?” ja koska olen itse edelleenkin kuusenkerkän suuri ystävä, ihmettelinkin, miten en ole aiemmin hoksannut tehdä vappuherkuista “AW-versioita”:

Vappusima kerkkätwistillä

Valmista sima normaaliin tapaan. Tässä on yksinkertainen ohje pienelle erälle:

4 litraa vettä

250 g sokeria

250 g fariinisokeria

1-2 sitruunaa

1/5 tl tuorehiivaa

Pullotukseen: sokeria, rusinoita ja kuusenkerkkäjauhetta

  1. Kiehauta puolet vedestä isossa teräskattilassa. Nosta kattila levyltä, lisää joukkoon sokerit ja sekoita kunnes ne ovat liuenneet
  2. Lisää sitruunat joko viipaleina tai mehuksi puristettuna. Lisäksi voit raastaa mukaan sitruunan kuorta oman makusi mukaan
  3. Kaada mukaan toinen puolikas vedestä
  4. Lisää hiiva ja sekoita
  5. Anna siman käydä huoneenlämmössä vuorokauden ajan
  6. Pullota sima puhtaisiin lasipulloihin ja lisää 1 tl sokeria sekä muutama rusina. Tässä vaiheessa mukaan laitetaan myös AW-tujaus kuusenkerkkäjauhetta, eli noin 1 tl kerkkäjauhetta 1 litraan simaa. Kerkän voi lisätä myös käymisen loppuvaiheessa, jos siman käymisprosessia halutaan nopeuttaa. Pullotettu sima on valmista viileässä jääkaapissa noin viikossa, huoneenlämmössä kolmessa vuorokaudessa.

Kipakkaa ja uutta! Nam nam! 🙂

Vapupumunkit kerkkäsokerilla

Jälleen kerran aloitetaan ihan normaalilla munkkiohjeella:

2 ½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 dl sokeria

ripaus suolaa

1 ½ tl jauhettua kaardemummaa

1 kananmuna

7-8 dl vehnäjauhoja

100 g voita

Kypsentämiseen litra rypsiöljyä tai jotain muuta kuumentamiseen soveltuvaa öljyä.

Päälle hienoa sokeria ja kuusenkerkkäjauhetta

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja kananmuna. Sekoita joukkoon jauhoja vähitellen. Lisää pehmeä rasva ja alusta taikinaan loput jauhot. Anna taikinan kohota liinan alla peitettynä lämpimässä noin 30 min.
  2. Vaivaa taikina pöydällä ja muotoile siitä tasapaksu tanko. Jaa taikina 20 yhtä suureen osaan ja pyöritä pulliksi. Anna kohota liinan alla noin puoli tuntia.
  3. Kuumenna öljy noin 180 asteeseen. Jos haluat tehdä rinkelin mallisia munkkeja niin paina pullan keskelle reikä ja levitä sitä sormilla pyörittäen.
  4. Laita noin 2-4 rinkeliä kerrallaan öljykattilaan niin, että ne saavat väljästi kellua pinnalla. Kypsennä noin 1-2 minuuttia ja käännä. Jatka kypsentämistä noin 1 minuutin ajan.
  5. Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle, jotta enimmät öljyt valuvat pois ja laita seuraavat munkit paistumaan.
  6. Kaada lautaselle tai pyöreäpohjaiselle alustalle sokeria ja sekoita siihen maun mukaan, mutta karkeasti noin 1 tl kuusenkerkkäjauhetta. Näin syntyy ihanan pirtsakka kerkkäsokeri. Pyörittele munkkeja ympäriinsä sokerissa.

Extravinkki! Meidän talouteen tuli jokin aika sitten airfryer. Ollaan koko poppoo tykätty siitä todella paljon ja pakkohan sitä oli kokeilla munkkeihinkin. Kuvassa olevat munkit ovatkin airfryerilla paistettuja ja tällöin niistä saa hieman terveellisimpiä, kun niitä ei uiteta öljykattilassa. Kuusenkerkkäjauhetta vielä päälle, niin voisi lähestulkoon puhua terveyspullista, eikös vain 😉

Ihanaa ja kerkkäistä vappua kaikille!


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Liity uutiskirjeen tilaajaksi SAAT -10% ALENNUSKOODIN!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
NYT KÄYNNISSÄ!
LAPIN LUONNONTUOTEALAN PIENYRITTÄJIEN KEVÄTHULINAT!