Meillä on tällä hetkellä kaksi virallisesti sertifioitua luomuraaka-ainetta. Kuusenkerkkä ja mustikkajauhe. Olemme siis rekisteröitynyt luomutoimija. Kaikki viljeltävät yrttimme – väinönputki, ruusujuuri ja nokkonen – kasvatetaan luomulaatuisesti, mutta virallista sertifikaattia meillä ei vielä niille ole. Saamme tällä hetkellä usealta viljelijältä raaka-aineita ja se tarkoittaisi, että kaikkien viljelijöiden pitäisi olla luomuvalvontajärjestelmässä. Tähän toki pyrimme koko ajan ja nokkosen saammekin ensi kesästä lähtien virallisena luomuna.
No mites sitten metsästä kerättävät raaka-aineet? Kuusenkerkälle olemme onnistuneet saamaan keruuluomukelpoisuuden ja myös mustikalle yhteistyökumppanimme kautta. Keruuluomun saanti vaan ei ole niin yksinkertainen tapaus kun peltoviljely, jossa on jo vuosikymmenten käytännönkokemus takana.
Lappi oli maailman suurin yhtenäinen luomukeruualue
Lappi oli vielä vuosi sitten lähes kokonaan keruuluomun piirissä. Yli 99% Lapin pinta-alasta oli hyväksytty luomukeruualueeksi. Tämän sai aikaiseksi Youngfour Oy:n iso työurakka, jossa yhteissertifioitiin Lapin metsäalueet ja valmistettiin kartat, joista luomukeruuseen hyväksymättömät alueet oli rajattu pois. Yllättäen lähes kaikki Suomesta kerätty luomumarja tuli Lapista. Itse asiassa Lappi oli maapallon suurin yhtenäinen luomukeruualue. Me olimme edistyksellisiä tässä asiassa.
Sitten kaikki muuttui. Valvova viranomainen (Ruokavirasto) päätti, ettei tällainen yhteissertifiointi ole riittävä, vaan kaikilta metsänomistajilta tarvitaan henkilökohtainen suostumus metsän viralliseksi luomuksi saattamiselle. Ennen tätä tulkinnan muutosta Suomessa oli noin 12,3 miljoonaa ha keruuluomualuetta. Uudistuksen jälkeen sitä jäi noin 4,3 miljoonaa ha eli noin kolmannes, josta Lappiin ei jäänyt juuri ollenkaan.
Toisin sanoen menetimme todella merkittävän osan luomukeruualueista juuri ennen 2019 keruukauden alkua. Tämä oli todella iso isku keruuluomutuotteita käyttäville yrityksille ja tiedän, että yksi todella suuri ja merkittävä elintarviketalo, peruutti oman jo kehitteillä olevan uuden luomutuotesarjan, joka perustui suomen metsistä kerätyille luomumarjoille. Toki tästä koitettiin käydä keskustelua viranomaisten kanssa, mutta päätöstä ei saatu pyörrettyä.
Noh, menneitä on turha ikävöidä ja nokka kohti tulevaa, sano käenpoika, mutta mites tästä eteenpäin?
Ruokaviraston riittämätön ratkaisu pulmaan
Ruokavirasto on kehitellyt jo jonkin aikaa Metsäkeskuksen ja muutaman luonnontuotealan yhdistyksen kanssa yhteistyössä palvelua Metsään.fi -sivustolle, jossa metsänomistajat voivat ilmoittaa kiinnostuksensa antaa oman metsätilansa sertifioitavaksi. Tämä palvelu tulikin käyttöön 2019 vuoden lopulla. Tämä oli myös Ruokaviraston tarjoama keino, millä korvattaisiin menetetyt keruupinta-alat.
Kuitenkin jos ollaan realistisia, niin metsänomistajia on Suomessa yli 600 000 joista runsas 100 000 on rekisteröitynyt Metsään.fi -palveluun ja heistäkään edes kaikki eivät käytä palvelua aktiivisesti. Hankaluutena on myös metsänomistuksen pirstaleisuus varsinkin Etelä-Suomessa. On sanomattakin selvää, että sitä kautta me emme saa korvattua menetettyjä pinta-aloja.
Miksi tämä on tärkeää?
Niin, miksi meidän metsistä kerättävien elintarvikkeiden pitäisi olla virallista luomua? Kaikkihan tietää, että esimerkiksi Lapin metsistä kerätyt marjat ovat puhtaita. Joo, joo, tietää kyllä lähes kaikki Suomessa, mutta rajojen takana luomumerkki on lähes välttämätön, jos haluaa tehdä merkittävää kaupankäyntiä.
Luomutuotteiden kulutus on kasvanut jo pidemmän aikaa ja puhtaan ruuan merkitys on noussut ympäri maailmaa. Tuotehuijaukset ja haitallisten aineiden määrät elintarvikkeissa ovat myös lisääntyneet. Sertifioitu luomu on tae valvotusta järjestelmästä, joka valvoo niin keruualueita kuin myös tuotantoa ja tuotantotapoja.
Lyhyesti sanottuna, luomukeruualueiden väheneminen on siis myös este viennille.
Mitä voimme tehdä?
Jos olet metsänomistaja, niin mene ihmeessä Metsään.fi -palveluun ja käy laittamassa täppä siihen kohtaan, missä annat luvan selvittää metsäalueesi luomun piiriin. Tämä ei siis tarkoita sitä, että metsänomistajan pitäisi liittyä luomuvalvonnan piiriin, vaan että selvittäjä voi tehdä työn hänen puolestaan ja metsänomistajalle tämä ei tule maksamaan mitään. Lisätietoa aiheesta.
Jos olet metsänomistaja ja tunnet luomutuottajan, kysy häneltä voisivatko sinun metsäsi auttaa tuotannossa. Voit toki tarjota metsiäsi myös tuntemattomille luomutuottajille. Metsästä voi saada muitakin tuloja kuin tukkipuu ja se harvoin estää mitään muuta metsänkäyttöä.
Suosi kotimaisia luomutuotteita. Kuluttajat päättävät omilla valinnoillaan mitä tuotantotapaa ja ideologiaa kannattavat. Jos kotimaiset luomutuotteet eivät myy, ei niitä pian enää myös tuoteta. Tämä muuten pätee ihan kaikella saralla (kotimainen vs. tuonti, luomu vs. tavanomainen, pientuottajat vs. bulkkituotteet jne.) joten kannattee hetki miettiä mitä kulutustottumuksia haluat tukea. Kotimainen luomu on laatua!
Jos sinulla on ajatus, miten saisimme suuria alueita yhteissertifioitua niin, että Ruokaviraston kriteerit täyttyisivät, kerro se minulle! Ruokavirasto vaatii tällä hetkellä, että jokaiselta metsänomistajalta pitää olla henkilökohtainen suostumus metsän luomusertifioimiseen. Selvää on, että emme pysty kysymään esim. joka ainoalta Lapin metsänomistajalta henkilökohtaisesti suostumusta, koska heitä on niin tavattoman iso määrä. Miten siis tällainen “joukkosuostumus” saataisiin aikaan?
MITÄ OLEMME JO TEHNEET?
Arctic Warriors liittyi viime syksynä Pro Luomu ry:n, jotta voisimme myös omalta osaltamme vaikuttaa paremmin keruuluomun tilanteeseen. Allekirjoittanut toimii myös puheenjohtajana Suomen Luontoyrittäjyysverkosto ry:ssä, joka tietysti pyrkii myös ottamaan kantaa lausunnoilla ja seuraa sekä viestittää tilannetta jatkuvasti.
Meillä on kova tahto viedä luonnontuotealaa ja varsinkin keruuluomuasiaa eteenpäin ja toivon myös innostavani muita olemaan aktiivisia asian suhteen, olitpa sitten alalla toimiva tai keruuluomutuotteita käyttävä henkilö.
MIKSI TÄSTÄ NYT KIRJOITAN?
Meillä Suomessa tuotetaan todella laadukkaita raaka-aineita ja on hyvä, että luomuvalvonta on tiukkaa, jotta laatu ja luotettavuus säilyy. Joskus asioilla on jotenkin taipumus mennä niin hankaliksi, että se kääntyy koko järjestelmää vastaan.
Meillä olisi keruuluomussa mahdollisuus olla globaalisti johtava kärkimaa, koska lähes 90% Suomen metsistä olisi mahdollista saada sertifioiduksi luomuksi. Miettikääpäs millainen imagoetu se olisi elintarviketuotannolle, hyvinvointituotteille, matkailulle ja koko SUOMELLE! Olemme maapallon puhtain paikka ja kaikki varmaan alkaa vähitellen ymmärtää, että se on tulevaisuudessa arvokkaimpia asioita.
Villiyrttilevike siankärsämöstä, ruohosipulista ja kuusenkerkkäjauheesta. Fiilistelin kesän viimeisimpiä auringonsäteitä ja valmistin vegeyrttilevitteen. Todella helppo resepti, mihin voit vielä lisätä ripauksen Read more
Nyt on vuorossa uutta jaksoa Katjan keittiökikat sarjassa. Vielä pysytellään ystäväiset erittäin yksinkertaisella tasolla, johon onnettominkin keittiön rähmäkäsi (kuten minä) kykenee. Siispä katsohan video ja opi miten saat buustattua, elikkä pimpattua teesi SUPER teeksi. Ja hoksasitko, että samalla lailla voit pimpata vaikka juomapullosi veden. Sopii siis samalla lailla kylmiinki juomiin. […]
Minun äitini on mahtava tapaus! Jo se, että kaikki kutsuu häntä mummoksi, riippumatta siitä kuuluuko sukuun vai ei, kertoo paljon siitä että mummo on kaikkien MUMMO. Mummo on sen ajan elättejä, että työntekoon on totuttu. Välillä tuntuukin, että mummo tekee “eläkkeellään” paljon pidempiä työpäiviä, kuin minä itse. Hän on sähköjänis, […]
Uusi nettikauppamme on nyt auki, jihuu! Sen kunniaksi laitamme viiteenkymmeneen ensimmäiseen tilaukseen ilmaisen Nokkosjauheen 40g kaupan päälle. Nyt siis ei kannata empiä tilauksen kanssa. Nokkosjauhe on luomulaatuista lappilaista nokkosta, jota voit laittaa puuroon, jogurttiin, smoothieseen, keittoihin tai vaikka pannukakkuihin. Nokkosjauhe on todella ravintopitoinen ja sillä saat nostettua arkiruokaasi uudelle tasolle. […]
Outlet tuote! Pakkauksessa voi olla virheitä tai parasta ennen päivämäärä voi olla lähellä.
Makua puuroon, jogurttiin, smoothieen tai leivontaan. Lapin puhdas luonto, pitkät valoisat kesäpäivät ja viileät kasvuolosuhteet vaikuttavat marjojen sisältämien ravinteiden määrään.
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Asetukset
Tekninen tallennus tai pääsy on tarpeen laillisessa tarkoituksessa sellaisten asetusten tallentamiseen, joita tilaaja tai käyttäjä ei ole pyytänyt.
Tilastot
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin.Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan anonyymeihin tilastollisiin tarkoituksiin. Ilman haastetta, Internet-palveluntarjoajasi vapaaehtoista suostumusta tai kolmannen osapuolen lisätietueita pelkästään tähän tarkoitukseen tallennettuja tai haettuja tietoja ei yleensä voida käyttää tunnistamaan sinua.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.