Kuusenkerkkä on vitamiini- ja antioksidanttipommi, jonka ravintoarvot tiivistyvät pakastekuivattuna jauheena. Tuoreissa Lapin metsistä keräämissämme kuusenkerkissä on C-vitamiinia 70,9 mg / 100 g, kun taas kuusenkerkkäjauheen C-vitamiinipitoisuus on huikeat 382mg / 100g!
Kuusenkerkät ovat kuusen vaaleanvihreitä versoja eli vuosikasvaimia, jotka ovat parhaimmillaan kesäkuussa ennen kuin neulaset muuttuvat tummemmiksi ja kovemmiksi. Kuusenkerkkien poimiminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin ja siihen tarvitaan maanomistajan lupa. Metsä on muutakin kuin tukkipuuta!
Tällä sivulla kerromme mitä hyötyä kuusenkerkästä on uusimman tutkimuksen ja perinnetiedon valossa sekä annamme vinkkejä kerkkien keruuseen ja käyttöön.
Kuusenkerkkä oli vuoden 2021 rohdoskasvi
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto valitsi kuusenkerkän vuoden 2021 rohdoskasviksi. Heidän mukaansa se on hyvä esimerkki luonnontuotteesta, jonka hyödyntäminen kaupallisesti on vasta alussa.
Kuusenkerkässä on runsaasti C-vitamiinia ja antioksidantteja
Pakastekuivaus säilyttää parhaiten kuusenkerkän ravinteet
Kuusenkerkissä tai niistä valmistetussa jauheessa ei ole raskasmetalli- tai torjunta-ainejäämiä, ja sen mikrobiologinen laatu on erinomainen
99 % kuusenkerkistä jää keräämättä
Kuusenkerkän keruuopas
Kokosimme oppaan, jonka avulla kerkkien kerääminen on helppo aloittaa.
Oppaasta selviää:
Millaisilta alueilta kerkkää voi kerätä
Miten valmistautua kuusenkerkän keräykseen
Millaisen vaatetuksen ja välineet poimija tarvitsee
Kuinka varmistat poimimiesi kerkkien laadun
Miten kerkät käsitellään ja säilötään poiminnan jälkeen
Kuinka hyödynnät kuusenkerkkiä osana arkiruokailua
Kirpsakka kuusenkerkkä
Luonnonvarakeskuksen (LUKE) tutkimukset ovat osoittaneet, että kuusenkerkässä on runsaasti C-, K1- ja A-vitamiinia, eli se on todellinen vitamiinipommi. C-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa ja auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta. K-vitamiini puolestaan edistää luiden pysymistä normaaleina ja A-vitamiini on näkökykyä ja ihon hyvinvointia ylläpitävä antioksidantti. Erityisen hyvin ravinteet säilyvät pakastekuivatussa kuusenkerkkäjauheessa.
Kuusenkerkkiä on perinteisesti käytetty hengitysteiden hoitoon ja vanha kansa pureskeli niitä myös pitääkseen huolta suusta ja hampaiden hyvinvoinnista.
Monet kuusenkerkkää nauttineet ovat kokeneet saavansa apua seuraaviin ongelmiin:
Väsymykseen
Heikkoon yleiskuntoon
Hengitystievaivoihin
Suun ongelmiin
Parhaimmillaan kuusenkerkkä on tuoreena, mutta sitä voi säilöä pakastamalla tai upottamalla kerkät hunajaan. Kuivattaminen kotikonstein on vaikeaa. Parhaiten kuusenkerkkien maku, väri ja ravinteet säilyvät pakastekuivaamalla.
Upeaa makua ruokiin ja juomiin
Ruokiin ja juomiin tuoreet kuusenkerkät antavat metsäistä, hiukan sitrusmaista, puolipihkaista aromia. Kokeile kerkkiä kalakeittoon tai graavikalalle tillin sijasta, ripottele nuoria kerkkiä salaatin sekaan sellaisenaan, käytä jälkiruokien kuten juustokakun tai jäätelön maustamiseen, tai vaikkapa koristeena voileipäkakussa. Jos taas tahdot tehdä kuusenkerkkähunajaa, upota tuoreita kerkkiä hunajaan ja anna tekeytyä viikko tai pari. Sen jälkeen kerkät vain siivilöidä pois ja kerkkähunaja on valmista nautittavaksi!
Ps. Jos haluat säilyttää kerkkien arvokkaat ravinteet niitä ruokiin lisätessäsi, vältä kerkkien liiallista kuumentamista. Vaikka itse tehty kuusenkerkkäsiirappi maistuukin ihanalta, se ei ole paras tapa saada kerkästä kaikkia sen terveyshyötyjä.
Kuusenkerkät eivät sovi kaikille
Kuusenkerkät saattavat aiheuttaa allergisia reaktioita henkilöille, joilla on astma tai hinkuyskä. Myös hartsiallergikkojen on syytä jättää kerkät väliin.
Kuusenkerkän kerääminen
Kuusenkerkän oikea keruuaika vaihtelee vuodesta riippuen ympäri Suomen. Yleensä se on touko-kesäkuussa. Paras sesonki kestää vain pari viikkoa, joten kauden koittaessa metsään kannattaa mennä heti. Oikea aika kerätä kuusenkerkkää on, kun se on muutaman sentin pituinen ja kirkkaan vaaleanvihreä. Luken tutkimuksen mukaan kuusenkerkän kerääminen ei vahingoita kuusen kasvua merkittävissä määrin, kunhan kerkkiä ei kerätä aivan puun huipulta.
Kuusenkerkän kerääminen vaatii aina maanomistajan luvan. Maanomistajan saa helpoiten tietoonsa kyselemällä paikallisilta tai ilmaiseksi soittamalla Maanmittauslaitokselle.
Isompia määriä tai kaupalliseen tarkoitukseen kerätessä voi maanomistajalle joutua maksamaan pienen korvauksen, mutta yleensä pienen määrän keräämiseen lupa heltiää helposti. Kannattaa kuitenkin seuraavan vuoden keräämistä silmällä pitäen muistaa maanomistajaa vaikkapa pienellä kuusenkerkästä itse tehdyllä herkkulahjalla.
Keruuastiaksi soveltuu tavallinen ämpäri tai istutusvakka. Isompia määriä poimiessa eräsäkit ovat hyvä vaihtoehto säilytykseen. Koska kuusenkerkät ja hyttyset heräävät usein eloon samaan aikaan, hyttyshatun käyttö on suositeltavaa ja siinä missä hygieeniset muovihanskat pitävät kerkätkin puhtaana, suojaavat ne lisäksi ainakin hyttysten pistoksilta. Muista ottaa mukaan myös kartta ja kompassi, jotta et kerkkäpäissäsi eksy metsässä. Varustaudu hyvillä eväillä ja ota reilusti juomista matkaan; kuusenkerkkien kerääminen on hidasta työtä. Aluksi voi odottaa saavansa noin 10 kg päivässä, mutta huippupoimijat voivat kerätä jopa yli 40 kg.
Parhaisiin tuloksiin pääsee, kun käy etukäteen etsimässä parhaat kuusenkerkkäapajat. Sellaisia ovat yleensä tiheät, suhteellisen nuoret kuusimetsät. Älä kerää kuusenkerkkää vilkkaan tien tai teollisuusalueiden lähettyviltä. Myös kemikaalien, kuten hyttysmyrkyn käyttöä kerätessä kannattaa välttää. Itsestään selvää on, että kerääjästä ei jää metsään jälkeäkään, joten tuothan mukanasi kaiken minkä metsään kannoitkin!
Kannattaa seurata myös säätiedotusta, sillä sateisina päivinä kerkän tehopoiminta ei ole mahdollista. Muistathan, että kerkänkeruuaika on usein myös lintujen ja muiden eläinten pesimä- ja poikasaikaa, joten mikäli törmäät esimerkiksi kanalinnun pesään, kierräthän sen kaukaa!
Kuusenkerkän myynti
Yleensä isojen toimijoiden laatuvaatimukset ovat erittäin korkealla, eivätkä he osta pieniä (alle sadan kilon) eriä kuusenkerkkää. Jos kuitenkin olet kiinnostunut kerkänpoimimisesta ansaintamielessä, kannattaa ottaa alan toimijoihin ajoissa yhteyttä, jotta saat ohjeet tuotteen oikeasta käsittelytavasta. On epämiellyttävä yllätys kerätä monta sataa kiloa kerkkää vain huomatakseen, että se ei sovellukaan kaupalliseen tarkoitukseen. Kuusenkerkän myynti on Suomessa marjojen tapaan verotonta. Ahkera kerääjä pystyykin tekemään sillä vuosittain hyvän tilin.
Mikäli olet kiinnostunut isojen määrien keräyksestä Lapissa, voit olla yhteydessä meidän Katjaan.
Vaikka et olisikaan kiinnostunut keräämisestä ansaintamielessä, ei tätä ‘Suomen omaa appelsiinia’ kannata jättää keräämättä. Jo muutaman tunnin keräyksellä saat kuusenkerkkää omiin tarpeisiisi talven varalle!
Kuusenkerkän säilöntä
Kuusenkerkkä pilaantuu nopeasti. Etenkin lämpimänä päivänä se täytyy saada viileään 3-4 tunnissa. Pidempiä keräysrupeamia varten kannattaakin ottaa mukaan iso kylmälaukku tai jättää välissä osa saaliista vaikkapa puronvarteen tai johonkin muuhun viileään paikkaan odottamaan.
Paras tapa kuusenkerkän säilömiseen on pakastekuivaus, mutta kotioloissa tämä ei yleensä ole mahdollista. Siksi kuusenkerkkä kannattaakin pakastaa pienissä erissä, esimerkiksi minigrip-pusseissa. Näin voit kaapia tarvittavan määrän suoraan pussista vaikkapa smoothieen. Kotona kuivattaessa kuusenkerkän aromit katoavat helposti ja väri muuttuu ruskeaksi.
Kuusenkerkkäjauheen valmistus
Kuusenkerkkäjauheen valmistus tapahtuu seuraavasti: Ensin kuusenkerkät kerätään ja seulotaan. Tämän jälkeen ne pakastetaan ja pakastekuivataan. Pakastekuivaus tapahtuu erittäin alhaisessa lämpötilassa ja vaatii monimutkaisen teollisuustason laitteen. Tämän jälkeen kuivatut kerkät jauhetaan haluttuun karkeuteen. Lopuksi tuote purkitetaan.
Tervetuloa! Kiva kun olet löytänyt uuden blogini äärelle. Tästä postauksesta löydätkin esittelyvideon, jossa kerron hieman itsestäni ja siitä mikä on tämän blogin homman nimi. Tai no, ollakseen rehellisiä, niin blogi varmaankin muotoutuu uomiinsa vähitellen ja hieman itselläniki jännittää, mitä on tuleman. Tekniset tiedot: Kerron kuitenkin hieman “teknisiä tietoja” itsestäni: […]
Moni onkin jo löytänyt meidät myös Tiktokin puolelta. Jos et vielä seuraa meitä siellä, niin kipin kapin ottaan meidän tili seurantaan tästä! Vedin yhden tiktok liven jo aikaisemmin, joka oli todella menestys. Oli niin ihanaa nähdä, että meidän tarinat kiinnosti ihmisiä todella. Paljon toivottiin liveä yhdessä mummon, eli minun äidin […]
Katjan keittiökikat jatkuu hieman “mutkikkaimmilla” resepteillä. Kevään tullen keho on käyttänyt monet voimavaransa kaamoksesta selvitäkseen ja keväisin tuleekin monesti kummia mielihaluja. Mulla tulee monesti tarve syödä kanamunia, idättää ituja ja vetää kaikkea vihreää. Joo, ihme himotuksia! Erillaiset viherjauheet on hyvä keino tyydyttää kehon puutostiloja ja Arctic Warriorsiltahan löytyy kaksi super […]
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Asetukset
Tekninen tallennus tai pääsy on tarpeen laillisessa tarkoituksessa sellaisten asetusten tallentamiseen, joita tilaaja tai käyttäjä ei ole pyytänyt.
Tilastot
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin.Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan anonyymeihin tilastollisiin tarkoituksiin. Ilman haastetta, Internet-palveluntarjoajasi vapaaehtoista suostumusta tai kolmannen osapuolen lisätietueita pelkästään tähän tarkoitukseen tallennettuja tai haettuja tietoja ei yleensä voida käyttää tunnistamaan sinua.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.