Pakastekuivaus

Mitä pakastekuivaus tarkoittaa?

Pakastekuivaus, pakkaskuivaus, kylmäkuivaus. Tällä meidänkin kuusenkerkkäjauheessa ja nokkosjauhessa käyttämällä säilöntämenetelmällä on monta nimeä.

Meiltä kysytäänkin usein mitä pakastekuivaus tarkoittaa ja kuinka se eroaa perinteisestä kuivauksesta.

Pakastekuivaus on säilöntämenetelmä, jossa ei tarvita lisä- tai säilöntäaineita.

Perusideana on, että raaka-aineesta, kuten esimerkiksi kuusenkerkästä, poistetaan kaikki vesi hyödyntämällä huippukylmää alle -50 Celsiuksen lämpötilaa. Näin matalassa lämpötilassa vesi muuttuu suoraan jäästä kaasuksi (vesihöyryksi) ilman, että se olisi välillä nestemäisessä muodossa. Tätä kutsutaan myös termillä sublimaatio.

Pakastekuivausta voisi verrata märkien lakanoiden kuivaamiseen ulkona pakkasessa, niin kuin ennen vanhaan usein tehtiin. Pakkasessa lakanoista haihtuu kosteus ja ne kuivuvat.

Kuusenkerkkäjauhe

Pakastekuivaus tekee raaka-aineesta kevyttä ja säilyvää

Pakastekuivaus siis poistaa raaka-aineesta veden, joka on painavaa. Pakastekuivaaminen tekeekin raaka-aineesta hyvin kevyttä.

Pakastekuivauksen ansiosta raaka-aine säilyy pitkään, sillä siinä ei ole ravintoa mikrobeille, jotka tarvitsevat vettä elääkseen.

Kevyttä ja hyvin säilyvää pakastekuivattua ruokaa käytetäänkin yleisesti avaruuslentäjien ruokahuollossa sekä retkimuonana.

Vaikka -50 C pakkanen saattaa kuulostaa rajulta, pakastekuivaus on hyvin hellävarainen kuivausmenetelmä, joka säilyttää raaka-aineen ravinteet, aromin, värin ja tuoksun.

Luonnonvarakeskuksen tutkimus osoittaa, että pakastekuivaus säilyttää erinomaisesti kuusenkerkkien C-vitamiinin, joka on hyvin herkkä kuumennukselle.

Pakastekuivaus vs. perinteinen kuivaus

Perinteinen lämmöllä kuivaaminen poistaa myös vettä, mutta ei yhtä tehokkaasti kuin pakastekuivaus. Siksi pakastekuivatut tuotteet säilyvät huomattavasti pidempään.

Lämpö, kuumentamisesta puhumattakaan, tuhoaa aina ravinteita. Pakastekuivattuna kuusenkerkissä ja nokkosissa niiden ravinteet säilyvät huomattavasti paremmin.

Yrttien ilmakuivaus onnistuu helposti myös kotikonstein. (Tosin kuusenkerkän kuivaus vaatii uunin pankoa tehokkaamman kuivurin.) Pakastekuivausta ei voi tehdä kotipakastimessa. Huippukylmän ja alipaineisen tilan saavuttamiseksi tarvitaan pakastekuivauslaitteisto.

Tehokkaat teolliset pakastekuivurit, joissa voidaan kuivata kerralla isoja massoja, maksavat satoja tuhansia euroja. Mekin teetämme pakastekuivatuksen alihankkijalla.

Pakastekuivaus antaa vastinetta rahoillesi

Olet saattanut törmätä markkinoilla ilmakuivattuihin kuusenkerkkä- tai nokkosjauheisiin. Ne ovat toki edullisempia, mutta väri on vaalempi, maku miedompi, vitamiinit vajaammat ja tuoksu tiessään.

Vaikka kuusenkerkkäjauheen tai nokkosjauheen kilohinta saattaa tuntua hurjalta, ei jauhetta tarvitse käyttää kuin ripaus, koska se on täyttä tavaraa: ravinteet, aromi, maku ja tuoksu tallella. Perinteisiin kuivausmenetelmiin verrattuna pakastekuivattujauhe on huomattavasti tiiviimpää ja vahvempaa eli täyttä yrttiä ilman mitään ylimääräistä.

Lue raportti!

Saat selville, mitä valmistajat jättävät yleensä kertomatta.

Myymmy yrttejämme ja muita raaka-aineitamme myös muille yrityksille, kahviloille ja ravintoloille.

Ituhippeilyä podcast
ET IKINÄ USKO
MITÄ ON LUVASSA!
Tilaa uutiskirjeemme niin pääset erittäin salaiselle tarjoussivulle, mistä voit ostaa pikkurahalla tuotteitamme testiin tai ison annoksen superkäyttäjälle.
Mekin vihaamme roskapostia.
Tarjous voimassa vain hetken, paina nappia pian!
ÄLÄ MENE VIELÄ!
10% ALENNUSKUPONKI, LUNASTA HETI
ORDER OUR NEWSLETTER
AND GET ACCESS
TO A SECRET DISCOUNT PAGE
We know that you like it!
We hate spam.
HALUATKO IDEOITA
YRITYSLAHJOISTA JA
PARHAITA TARJOUKSIA?
Tilaa yrityskirjeemme! Saat ihania vinkkejä markkinointiin ja kuumia ideoita asiakkaittesi lahjantamiseksi!
Mekin vihaamme roskapostia.
HALUATKO TIEDON
UUSISTA PODCASTEISTAMME
SUORAAN SÄHKÖPOSTIISI?
Älä missaa yhtään jaksoa vaan saa tietoa niistä suoraan sähköpostiisi!
Ituhihihlulit ilman hörhöilyä -podcast
OSALLISTU ARVONTAAN
TILAAMALLA UUTISKIRJEEMME
Arvomme joka kuukausi uusien tilaajien kesken 74€ arvoisen tuotepaketin. Saat mujeva tietoa, pöljiä tarjouksia ja pääset välittömästi salaiselle tarjoussivullemme.
Mekin vihaamme roskapostia.
HALUATKO TIEDON
UUSISTA ARTIKKELEISTA
SUORAAN SÄHKÖPOSTIISI?
Älä missaa yhtään blogijuttua vaan tilaa ne sähköpostiisi!
Mekin vihaamme roskapostia.
Tarjous voimassa vain hetken, paina nappia pian!
ÄLÄ MENE VIELÄ!
HALUAISITKO MUISTAA ÄITIÄSI?
Näillä opeilla onnistut!
ÄLÄ MENE VIELÄ!
TÄYDELLINEN KERKKÄOPAS SAATAVILLA