Tutkimus: Rutkasti C-vitamiinia sisältävistä kuusenkerkistä 99 % jää keräämättä

Luonnonvarakeskuksen (LUKE) uusi tutkimus osoittaa, että kuusenkerkkä sisältää runsaasti C-vitamiinia ja antioksidantteja. Metsien vaaleanvihreästä kullasta kerätään kuitenkin talteen vain alle prosentti.

Kuusenkerkät ovat iät ajat antaneet suomalaisille voimaa ja vitamiineja pitkän ja pimeän talven jälkeen. Perinnetieto on nyt saanut tuekseen tuoretta tutkimustietoa.

Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen mukaan kuusenkerkkä sisältää runsaasti C-, K1 -vitamiinia sekä antioksidantteja.

Kuusenkerkkä on herkkä luonnontuote, jonka kylmäketju keruusta varastointiin ei saa katketa. Myös tuotantoprosessi vaikuttaa raaka-aineen laatuun.

C-vitamiinipitoisuus vaihtelee sen mukaan, onko kerkät pakkaskuivattu, kuivurikuivattu vai tuorepakastettu. Pakkaskuivaus eli pakastekuivaus pakasäilyttää parhaiten C-vitamiinipitoisuuden.

– Luonnontuotealan yrittäjänä iloitsen kerkän huikeista ravintoarvoista. Tutkittu tieto tuo lisää uskottavuutta ja luotettavuutta puhtaisiin suomalaisiin luonnontuotteisiin. Puhe arktisesta superfoodista ei todellakaan ole tuulesta temmattu, sanoo Katja Misikangas Arctic Warriors Oy:stä.

Kuusenkerkän ja pakkaskuivatun kuusenkerkkäjauheen mikrobiologista laatua sekä raskasmetalli- ja torjunta-ainejäämäpitoisuuksia seurattiin 2017-2020 Laatusormenjälki arktiselle luonnon raaka-aineelle –hankkeessa. Tutkimuksissa kerkän ei todettu sisältävän raskasmetalleja tai torjunta-ainejäämiä ja sen mikrobiologinen laatu oli erinomainen.

 

Kuusenkerkän ravintoaineet
Klikkaa kuvaa lukeaksesi koko infograafin

Suurin osa kerkistä jää metsään

Luonnonvarakeskuksen mukaan kuusenkerkkää voitaisiin vuosittain kerätä Suomen metsistä yli 80 miljoonaa kiloa. Tällä hetkellä keräyspotentiaalista hyödynnetään vain alle prosentti.

Kuusenkerkkää saa kerätä vain maanomistajan luvalla. Keruuaika on lyhyt, noin 3–4 viikkoa touko-kesäkuussa. Kerkkien etuna esimerkiksi metsämarjoihin verrattuna on se, että niiden saatavuus ei juurikaan vaihtele vuosittain. Kerkkien keruun ei ole havaittu vaikuttavan kuusen kasvuun.

– Olemme tehneet vuosien ajan töitä, että pystymme vuosittain hankkimaan tuhansia kiloja kerkkää. Tutkimuksen tulokset todentavat, että kerkän matka keruusta kuluttajatuotteeksi on toimiva, Misikangas sanoo.

Tutustu tutkimukseen:

Sprouts and Needles of Norway Spruce (Picea abies(L.) Karst.) as Nordic Specialty—Consumer Acceptance, Stability of Nutrients, and Bioactivities during Storage

Lisätietoa kuusenkerkästä

Lisätietoja:

Tuotepäällikkö Katja Misikangas, Arctic Warriors Oy
katja.misikangas@arcticwarriors.fi, 0400 391 656

Arctic Warriors Oy lappilaisia luonnontuotteita jalostava yritys Rovaniemen Narkauksen kylältä. Yrityksellä on takanaan oma villiyrttien kerääjäverkosto, joka huolehtii siitä, että maailman villeimmät yrtit saadaan kaikkien tehosekoittimiin ja huulille. www.arcticwarriors.fi

Lue raportti!

Saat selville, mitä valmistajat jättävät yleensä kertomatta.

ET IKINÄ USKO
MITÄ ON LUVASSA!
Tilaa uutiskirjeemme niin pääset erittäin salaiselle tarjoussivulle, mistä voit ostaa pikkurahalla tuotteitamme testiin tai ison annoksen superkäyttäjälle.
Mekin vihaamme roskapostia.
Tarjous voimassa vain hetken, paina nappia pian!
ÄLÄ MENE VIELÄ!
10% ALENNUSKUPONKI, LUNASTA HETI
ORDER OUR NEWSLETTER
AND GET ACCESS
TO A SECRET DISCOUNT PAGE
We know that you like it!
We hate spam.
HALUATKO IDEOITA
YRITYSLAHJOISTA JA
PARHAITA TARJOUKSIA?
Tilaa yrityskirjeemme! Saat ihania vinkkejä markkinointiin ja kuumia ideoita asiakkaittesi lahjantamiseksi!
Mekin vihaamme roskapostia.
HALUATKO TIEDON
UUSISTA PODCASTEISTAMME
SUORAAN SÄHKÖPOSTIISI?
Älä missaa yhtään jaksoa vaan saa tietoa niistä suoraan sähköpostiisi!
Ituhihihlulit ilman hörhöilyä -podcast
OSALLISTU ARVONTAAN
TILAAMALLA UUTISKIRJEEMME
Arvomme joka kuukausi uusien tilaajien kesken 74€ arvoisen tuotepaketin. Saat mujeva tietoa, pöljiä tarjouksia ja pääset välittömästi salaiselle tarjoussivullemme.
Mekin vihaamme roskapostia.
HALUATKO TIEDON
UUSISTA ARTIKKELEISTA
SUORAAN SÄHKÖPOSTIISI?
Älä missaa yhtään blogijuttua vaan tilaa ne sähköpostiisi!
Mekin vihaamme roskapostia.
Tarjous voimassa vain hetken, paina nappia pian!
ÄLÄ MENE VIELÄ!
HALUAISITKO MUISTAA ÄITIÄSI?
Näillä opeilla onnistut!
ÄLÄ MENE VIELÄ!
TÄYDELLINEN KERKKÄOPAS SAATAVILLA