Energiageeli – tiesitkö tämän energiageeleistä?

Tietoa ja kokemuksia erilaisista energiageeleistä

Uskaltaisitko laittaa suuhusi energiageeliä, mistä et tiedä mitä se on? Tungetko kitusiisi teollista töhnää, joka laittaa pakin sekaisin ja aiheuttaa puskareissun kesken lenkin?

Kaupan hyllyt pullistelevat toinen toistaan värikkäämmissä pakkauksissa olevia energiageelejä. Kuluttajaparan pitäisi tässä energiageelien tuoteviidakossa löytää itselleen sopiva vaihtoehto.

Tässä jutussa kerromme energiageeleistä,  niiden käytöstä, raaka-aineista ja valinnasta.

Puhtia ja energiaa luonnollisesti urheiluun

Miksi käyttää energiageeliä?

Energiageeli ei korvaa yöunia eikä monipuolista ruokavaliota. Eli pidäthän huolen siitä, että et harrasta ainakaan raskasta liikuntaa huonosti syöneenä ja levänneenä.

Energiageeliä tuskin tarvitset iltakävelylle. Mutta jos liikuntasuoritus kestää yli tunnin, voi olla paikallaan, että povitaskussa on lisäenergiaa tarjolla.

Mitä kovempaa pistelet menemään, sen tärkeämpiä hiilihydraatit ovat polttoaineena. Energiageelit täyttävät lihasten tyhjenneitä glykogeenivarastoja ja auttavat pitämään verensokerin tasaisena.

Hyvä energia- ja verensokeritaso auttaa puolestaan keskittymään hyvään suoritusteknikkaan eli vältyt paremmin loukkaantumisilta ja urheiluvammoilta. Hyvä vireystaso ja fiilis tekevät liikkumisesta mukavaa ja tarvittaessa jaksat puskea itseäsi tiukempaan tahtiin ja kestät paremmin rasitusta.

Energiageelin tarve on yksilöllistä ja siihen vaikuttaa myös suorituksen pituus ja rankkuus. Tärkeintä on ottaa lisäenergiaa hyvissä ajoin ennen kuin vintti pimenee. Hyvä nyrkkisääntö on nauttia yksi energiageeli 20-30 minuutin välein.

Energiageelit auttavat myös palautumaan liikuntasuorituksesta.

Energiageeli ei korvaa terveellistä ruokavalioita, taitoa ja kovaa harjoittelua.

Luonnollista vai teollista energiageeliä?

Energiageelejä on joka lähtöön. On juoksevaa ja liisterimäistä, makeaa ja vähemmän makeaa. Joihinkin energiageeleihin on lisätty suoloja estämään kramppeja, toisissa on piristeenä kofeiinia. Makuja on ananaksesta ja kolasta kuusenkerkkään.

Hiilihydraattilähteenä voi olla maltodekstriini, hedelmäsokeri (fruktoosi), rypälesokeri (glukoosi), tavallinen sokeri (sakkaroosi), hunajaa tai vaikkapa glukoosi-fruktoosisiirappi.

Maltodekstriini on nopeasti imeytyvää tärkkelystä ja saattaa aiheuttaa vatsanväänteitä tai pierettää. Glukoosi-fruktoosisiirappi on teollisesti valmistettua siirappimaista sokeriliuosta, jota pidetään sokerien pahiksena, mutta sitä käytetään paljon, koska se on halpaa.

Hunaja on sataprosenttinen luonnontuote, jossa on sokereiden lisäksi hivenaineita, vitamiineja ja entsyymejä. Itse asiassa hunajassa on yli 200 eri ainetta. Suomalaista hunajaa ei kuumenneta eikä muutenkaan käsitellä kemiallisesti. Liikuntasuoritusta ajatellen hunajassa on monipuolinen sokerikoostumus. Siinä on sekä nopeasti imeytyvää glukoosia, että hitaammin imeytyvää fruktoosia. Se nostaa verensokeria tasaisesti ja on vatsaystävällistä. Haittapuolena hunajassa on se, että ennemmin tai myöhemmin hunaja pikkuhiljaa kiteytyy. Se ei pilaa hunajaa, vaan ”jänkkiytyneen” hunajan saa pehmeäksi esimerkiksi lämpimässä vesihauteessa tai lämmittämällä hunajaista energiageelia käsien välissä puristellen.

Mikä energiageeli maistuu parhaalle?

Makuasioista ei voi kiistellä, mutta nyrkkisääntönä voi sanoa, että mitä teollisempi tuote, sen äklömpi on maku. Myös energiageeli imeytyvyys on tärkeää. Kaikkien vatsat eivät kestä teollisia energiageelejä, ne eivät imeydy ja aiheuttavat pahimmassa tapauksessa puskareissun ja päätyvät varpusparvena pöheikköön.

Ennen kuin lähdet pidemmälle vaellukselle tai maratonkilpailuun, testaa mikä energiageeli sopii sinulle parhaiten niin makunsa kuin koostumuksensa puolesta. Jos teollinen töhnä on sinun juttusi, niin anna mennä vain. Kukaan tuskin syö energiageelejä päivittäiseksi pääruuakseen. Lapsille suosittelemme lisäpuhdiksi hunajaa jo ihan senkin takia, että kasvavan ihmisen makunystyrät tottuisivat luonnollisiin makuihin ja pienen ihmisen keho ei osaa teollista tököttiä hyödyntää.

Mihin vaihtoehtoon ikinä energiageelissäsi päädytkään, muista, että energiageelit eivät korvaa terveellistä ruokavalioita, taitoa ja kovaa harjoittelua.

Ja ethän heitä tyhjää energiageelipakkausta luontoon. Jos jaksat kantaa täyden pakkauksen luontoon, jaksat varmasti kantaa tyhjän pakkauksen sieltä pois.

ET IKINÄ USKO
MITÄ ON LUVASSA!
Tilaa uutiskirjeemme niin pääset erittäin salaiselle tarjoussivulle, mistä voit ostaa pikkurahalla tuotteitamme testiin tai ison annoksen superkäyttäjälle.
Mekin vihaamme roskapostia.
Tarjous voimassa vain hetken, paina nappia pian!
ÄLÄ MENE VIELÄ!
10% ALENNUSKUPONKI, LUNASTA HETI
ORDER OUR NEWSLETTER
AND GET ACCESS
TO A SECRET DISCOUNT PAGE
We know that you like it!
We hate spam.
HALUATKO IDEOITA
YRITYSLAHJOISTA JA
PARHAITA TARJOUKSIA?
Tilaa yrityskirjeemme! Saat ihania vinkkejä markkinointiin ja kuumia ideoita asiakkaittesi lahjantamiseksi!
Mekin vihaamme roskapostia.
HALUATKO TIEDON
UUSISTA PODCASTEISTAMME
SUORAAN SÄHKÖPOSTIISI?
Älä missaa yhtään jaksoa vaan saa tietoa niistä suoraan sähköpostiisi!
Ituhihihlulit ilman hörhöilyä -podcast
OSALLISTU ARVONTAAN
TILAAMALLA UUTISKIRJEEMME
Arvomme joka kuukausi uusien tilaajien kesken 74€ arvoisen tuotepaketin. Saat mujeva tietoa, pöljiä tarjouksia ja pääset välittömästi salaiselle tarjoussivullemme.
Mekin vihaamme roskapostia.
HALUATKO TIEDON
UUSISTA ARTIKKELEISTA
SUORAAN SÄHKÖPOSTIISI?
Älä missaa yhtään blogijuttua vaan tilaa ne sähköpostiisi!
Mekin vihaamme roskapostia.
Tarjous voimassa vain hetken, paina nappia pian!
ÄLÄ MENE VIELÄ!
HALUAISITKO MUISTAA ÄITIÄSI?
Näillä opeilla onnistut!
ÄLÄ MENE VIELÄ!
TÄYDELLINEN KERKKÄOPAS SAATAVILLA